Recepten om zelf te makenHoofdgerechten; Variatie voor elke dag

Terug naar homepage

Hoofdgerechten, een veelgebruikte term, maar daar kun je zoveel kanten mee op dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Op deze pagina maken we dan ook een inspirerende selectie van hoofdgerechten. Van makkelijke- tot wat complexere recepten, er zit vast iets voor je gading bij.

Hoofdgerechten zomer

In de zomer eten we natuurlijk niet alleen maar sla. Klik op de foto en ontdek een keur aan echte zomerse hoofdgerechten.

De zomer is het seizoen voor…

Schol recepten

Schol, 3 keer zomers genieten van een vers scholletje

maaltijd salade

Maaltijdsalades en pastasalades

barbecue recepten

Barbecueën is natuurlijk één groot zomerfeest

Onze tips/adviezen voor gezonde hoofdgerechten

  • Probeer minstens één keer per week (verse) vis te eten. En dan liefst wild gevangen vis van het seizoen. Klik hier op het lijstje seizoensvissen.
  • Minder met vlees. Wordt ‘flexitariër’ en eet af en toe vegetarisch. Je hoeft daarvoor echt geen tofuburger uit het schap te halen als zielige vleesvervanger. We hebben ook de heerlijkste vegetarische gerechten.
  • Eet gevarieerd. Niet iedere dag aardappelen of rijst.
  • Eet genoeg groenten en gebruik het seizoen als richtlijn. Klik hier voor de lijst seizoensgroenten.
  • Verspil zo min mogelijk. Kijk wat er nog in je ijskast ligt en ga daarmee aan de slag. Klik hier voor inspiratie voor koken met kliekjes.

Lees hier meer

Vlees, vis of vega. Welke keuze maak jij?

Moeten we hier nog wat over zeggen, of mogen we ervan uitgaan dat iedereen inmiddels weet dat iedere dag vlees niet goed is voor onszelf, de dieren en voor het milieu? Ons duidelijke advies is koop minder maar goed vlees. Smaak is altijd het uitgangspunt en veelal komen we dan toch weer bij de ambachtelijke slager terecht. Ook op diverse boerderijen wordt vlees verkocht. Laat je bij aankoop altijd overtuigen dat het dier een goed leven gehad heeft. Vis wordt ook steeds duurzamer. Wissel dus eens af met vis of kies een keer voor vegetarisch.

Recepten met vlees

Hoofdgerechten met goed vlees van een echte slager

Vegetarische hoofdgerechten

Vegetarisch saai? Van ons krijg je echt ongelijk

Hoofdgerechten met vis - recepten

Kies een keer vaker voor verse (bij voorkeur Nederlandse) vis

Kaas in plaats van vlees

In veel gevallen is kaas een prima vervanger voor vlees. Laat je inspireren door hoofdgerechten waarin kaas een belangrijke rol speelt.

Inspiratie met kaas

Hoofdgerechten met groenten

Geef groenten een hoofdrol

Meer verse groenten eten? Geef ze dan een hoofdrol in je gerecht. Eiwitten, vitaminen, groenten zijn gewoon kei gezond en kleurrijk.

Inspiratie met groenten


Maak je maaltijd zoveel mogelijk zelf

Eén van de belangrijkste gedachten achter onze website is dat je je eten het beste zelf kunt maken. Je weet dan wat je eet! Natuurlijk hoef je niet de hele dag in de keuken te staan, maar ontdek het koken weer door te starten met een eenvoudige basis. Alle recepten op Lekker Tafelen zijn gemaakt in onze eigen keukens. We geven je tips, hulp en adviezen waarmee je echt aan de slag kunt. Met al deze tips kun jij het echt ook. Lukt het nog niet? Ons foodie team helpt je graag met al je vragen!


Variëren en verrassen met hoofdgerechten

Variëren, dat woord wordt echt veelvuldig gebruikt op onze website. Verrassen vinden we misschien wel een betere keuze. Hoe leuk is het als je iedereen ziet glunderen wanneer jij je gerecht serveert. Niet alleen aan tafel is verrassen het leukste onderdeel van koken. Ook op de markt of in de winkel laten wij ons altijd graag verrassen. Probeer eens wat nieuws, laat je eens overtuigen door specialisten die een ambacht geleerd hebben. Het effect van deze verrassing proef en zie je gegarandeerd terug op je bord. Klik eens door onderstaande mini kookboekjes heen en laat je ook verrassen.

Pasta gerechten

Pastagerechten

Rijstgerechten

Rijstgerechten

Polenta recepten

Polenta recepten

Granen in de hoofdrol

Granen in de hoofdrol


Maak eens een maaltijdsoep

Als je een blik opentrekt ga je echt iets missen

Soep maken behoort tot de meest eenvoudige klusjes in de keuken. Toch worden er nog zoveel soepen uit pakjes of blikken geserveerd. En of je nu een zak soep van een merkfabrikant of een zak soep van een delicatessenzaak opentrekt, het blijft voor ons hetzelfde. Soep maak je gewoon zelf. Punt.

Zelf soep maken is zo eenvoudig

maaltijdsoepen


Is pizza echt wel fastfood?

Weet je … “we pakken wel even snel een pizza”. Een uitspraak die in Nederland regelmatig valt. Stille getuige is de dame achter de kassa in de supermarkt. Rond vijf uur komt de ene na de andere pizza daar voorbij. Fastfood noemen we dat. Maar is een pizza eigenlijk wel fastfood? Wij denken van niet. Onze huisgemaakte pizza kost al gauw zo’n twee productieve uurtjes in de keuken. Een echt lekkere pizza kan nog wel eens voor de nodige complimenten zorgen aan tafel. Die heb je dan natuurlijk wel zelf gemaakt. Van bodem tot topping. Een heerlijk krokante bodem, zacht van binnen en een vulling die in balans is. Puur, en vooral heel lekker.

Zo maak je een pizza zelf

Lekker uit de oven

Het fijne van een ovenschotel is altijd dat je na de voorbereiding de schaal in de oven schuift en zelf van een wijntje gaat genieten. De oven doet het meeste werk.

Ovenschotels

Sous vide; Het nieuwe koken

Het belangrijkste voordeel van het vrij nieuwe sous vide koken is dat alle sappen en smaken uit jouw ingrediënten behouden blijven. Een super smaakvol resultaat dus.

Ontdek sous vide koken