Kies je leverancier met zorg

Kies je leverancier met zorg


We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Zorg voor goede spullen. Wij Nederlanders zijn bereid om heel veel geld uit te geven aan een prachtige keuken. Daarmee stelen we tenslotte de show. Is dat zo? Geheimpje, doe mij een kleine keuken met een kast vol mooie ingrediënten en mijn show wordt echt mooier. Het resultaat van mijn show is nl. dat mijn gasten terugkomen. Zij vertellen niet op de verjaardag van de buurvrouw dat ik zo’n mooie keuken gekocht heb en waar ik dat allemaal wel niet van betaal. Zij vertellen dat ze bij mij zo lekker gegeten hebben. Komt de buurvrouw de volgende keer tenminste ook nog eens langs.

Alle gekheid op een stokje, mensen koop nou toch eens iets goeds. Als je het geld er niet voor hebt gaat dat natuurlijk niet, alle begrip, maar het gros van Nederland heeft dat echt wel, en vergeet er van te genieten. We lopen bij de discounter, want daar betaal je zo lekker weinig voor die volle kar. Doe mij dan een hapje minder en een beetje smaak meer, dan heb ik in ieder geval lekker geleefd.

Mooie ingrediënten, wat is dat?
Een bloemkool is toch een bloemkool, en een biefstukje is toch een biefstukje? Belegen kaas is toch belegen kaas, en stokbrood is toch stokbrood? Nee, zeker niet! Mooie ingrediënten zijn door iemand met liefde gemaakt. Daar staat geen merk op, daar staat een echte naam op. Mooie ingrediënten zijn door iemand gemaakt met passie voor zijn vak. Ik bedenk me niet dat ik jam ga maken en die ga verkopen. Maar die fruitteler met al dat verse fruit besluit vers sap te gaan maken. Die ziet liever die glazen fles voorbij komen als dat kartonnen pak dat bol staat van de commercie. Dat is iemand met liefde voor zijn vak.

Mooie ingrediënten, waar vind je dat?
Ja, daar stel je me een vraag. Ik heb geen brochure met mooie ingrediënten. Geen database waar jij alle adressen kunt vinden met echt mooie producten. Nee, zoeken moet je zelf doen. Sorry. Of….? Nee, eigenlijk geen sorry. Jij krijgt een super leuke tijd als je op zoek gaat. Ontdek je eigen land weer eens. Ontdek al het moois dat Nederland ons te bieden heeft. Stap op je fiets, en durf eens anders te gaan winkelen. Ga eens kijken bij die molen met dat bord buiten. Loop eens binnen in die landwinkel. Ben ik fan van de landwinkel? Nee, dat ben ik niet. Maar wat de landwinkel zo mooi maakt is dat bijna elke landwinkel zijn eigen specialiteit heeft. En als je die ontdekt heb je veel gewonnen. De rest mag je van mij overslaan. Zoeken naar mooie ingrediënten levert je nieuwe vrienden op. Je komt nieuwe mensen tegen, mensen met een passie. En als jij nou kookt met die passie worden die mensen daar weer beter van. Tenslotte wil jou buurvrouw straks jouw geheime ingrediënt ook kopen. Zo zetten we Nederland weer op de goede voet. Zo zetten we lekker eten weer op de goede voet. Verbeter Nederland, begin bij jezelf.

Biologisch goed?
Natuurlijk is biologisch goed, maar dan wel omdat het biologisch gemaakt of geteeld is. Het heeft echt niets, maar dan ook helemaal niets met smaak te maken. Er zijn talloze keurmerken, talloze commerciële groeperingen, talloze geldbeluste mensen die ook aan lekker eten willen verdienen. Dat zijn niet alleen de mensen die uit pure passie een product maken. Verkijk je niet op alles wat biologisch heet. Natuurlijk stimuleren we dat je biologische kip gebruikt. Natuurlijk is een stukje biologische kip lekkerder als een kilo kipfilet van de kiloknaller. Maar! de titel Biologisch staat niet garant voor een Top product.