Besjes voor iedereen
Blauwe bessen, bosbessen, aalbessen, kruisbessen, zwarte bessen en zelfs goij bessen. Het zijn allemaal bessen. Dit fruit is in de zomer volop vers verkrijgbaar. Bij de groenteboer, op de markt en zelfs in de supermarkt. Misschien verbouw je ze zelfs in eigen tuin. In ieder geval zijn bessen erg lekker en gezond! Naast dat ze lekker uit het vuistje zijn, zijn de vruchten veelzijdig. Je kan er heel veel mee doen. Door een smoothie, in een taart of wat dacht je van zelf jam maken? Maar welke smaak hebben de soorten besjes en hoe gebruik je ze?
Bosbessen
Bosbessen komen van een struik en deze struiken groeien op veengronden. Vroeger werden deze bessen in het wild geplukt, maar het kost veel werk om ze te plukken. De struiken hebben mooie roze bloemen. Vaak worden de takken voor de sier gebruikt, want de bladeren krijgen in de herfst mooie kleuren. Bosbessen smaken zoet en zijn groot. Bosbessen kan je gebruiken voor een bosbes nectarine taart, maar je kan er ook een lekkere smoothie van maken.
Blauwe bessen
De blauwe bes is familie van de bosbes. Oorspronkelijk komen blauwe bessen uit Amerika, maar ze worden in Nederland vooral in Zuid-Limburg, Drenthe en het oosten van Noord-Brabant geteeld. De bessen zijn in juli verkrijgbaar. Deze bes is een krachtige antioxidant tegen huidveroudering. Naast dat de blauwe bes erg lekker is, is deze hartstikke gezond en zit vol met vitamine C en B. De blauwe bes kan je verwerken in taarten, jam en een smoothie van banaan en blauwe bessen.
Aalbessen
Aalbessen zijn wel de meest bekende bessen. Ik weet nog dat ik bij mijn opa en oma altijd een schaaltje vla met rode bessensap kreeg. Je hebt ze in het wit en rood. Aalbessen komen oorspronkelijk uit het westen van Europa en vanaf de zestiende eeuw zijn deze bessen populairder geworden door hun mooie kleur en productiviteit. Vroeger werden ze gedroogd en als medicijn gebruikt. Wist je dat de struiken wel 2 meter kunnen worden? Aalbessen smaken zuur en hangen met veel bessen aan één takje. De witte variant zijn zoeter dan de rode aalbessen. Ze bevatten veel vitamine C en B, ijzer en vezels. Rits de aalbessen met een vork van de takjes af. Dat scheelt veel tijd en gaat makkelijk. Zowel witte als rode aalbessen kan je gebruiken voor toetjes, zoals een dessertsoepje van aalbessen. Maar een aalbessensap is ook een aanrader.
Kruisbessen
Heb je wel eens die kleine rare groene kogeltjes bij de groenteboer gezien? Dat zijn kruisbessen. Deze bessen zijn minder bekend in Nederland en dat is jammer. Ze worden bijna niet in Nederland geteeld. Ze zijn namelijk zo lekker! Kruisbessen hebben kleine haartjes op hun schil. Kruisbessen kunnen groen of paars zijn, maar ze zijn lastig te telen. Kruisbessen groeien aan een struik en deze struik kan één meter worden. De takken hebben stekels, dus kijk uit met plukken. Vroeger waren kruisbessen erg populair in Engeland. De smaak verschilt per bes. De ene is zuur en de ander is lekker zoet. Ze bevatten veel Calcium en vitamine C. Kruisbessen zijn heerlijk uit het vuistje en ook door de havermout.
Zwarte bessen
Oorspronkelijk komt de zwarte bes in het wild voor. De struiken worden ongeveer 1,5 meter hoog. Ze groeien op een natte grond. Zwarte bessen bevatten veel vitamine C en groeien tussen april en mei. Zwarte bessen hebben een aparte smaak. De bessen werden vroeger als medicijn gebruikt. Wist je dat het sap van de zwarte bes cassis wordt genoemd? Je kan zelfs thee van de bladeren maken. Zwarte bessen zijn ideaal voor zwartebessenjam.
Cranberries
Als ik op de markt bij de notenkraam sta, koopt iedereen altijd een zakje gedroogde cranberries. Waarom? Deze bessen zijn hartstikke gezond. Cranberries heten ook wel veenbessen. De struiken groeien in veen en moerassen. Vroeger werden ze in het wild geplukt. Leuk weetje: rond 1845, in een storm, waren er vaten uit een schip uit Noord-Amerika in de Noordzee gekomen. Deze vaten bevatten cranberries. De bessen verspreidde zich over Terschelling en hierdoor groeien er cranberries op het eiland. Leuk verhaal toch? Cranberries zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. Bovendien bevatten de bessen veel Calcium en Kalium. De bessen helpen ook tegen blaasontsteking. Cranberries kunnen door de yoghurt. In Amerika is vooral de gelei over de kalkoen bekend. Ze kan gedroogde cranberries zelfs door cranberry-rozijnen brood doen of maak een lekkere crumble van cranberries en appel.
Goji bessen
Wist je dat ze in Nederland bekend zijn onder de naam boksdoorn? Goji bessen zijn helemaal hip. Waarom? Ze zijn lekker, maar ook gezond. Goji bessen bevatten veel Calcium en essentiële aminozuren. De bessen worden al eeuwenlang in China gegeten, omdat ze zo gezond zijn. In Nederland komt de boksdoorn voor langs rivieren en in de duinen. Niet alleen gedroogd, maar ook verse goji bessen. Goji bessen kan je door de havermout doen, door je muesli of je cruesli, maar ook zo eten zijn ze heerlijk. Heb je wel eens verse goji bessen geprobeerd? Dan moet je dat snel gaan doen. De bessen smaken zoet zuur. Eet goij bessen wel met mate, want ze zijn familie van de nachtschadefamilie.