Niertjes zelf klaarmaken – Even een kort pleidooi voor niertjes: vergeten groente worden herontdekt, nu nog de ‘vergeten vleesstukken’. Het is toch te gek, dat we van een dier alleen maar bepaalde stukken vlees gebruiken, vooral de stukken die ons er niet te veel aan helpen herinneren dát we een dier eten? Niertjes, en dan met name kalfsniertjes, zijn heerlijke stukken vlees, met een lekkere bite, maar niet taai en met best een uitgesproken smaak, wat ze in mijn ogen alleen maar interessanter maakt. Probeer ze eens, zou ik je willen verzoeken.
Niertjes zelf klaarmaken
Je slager kan er zeker aankomen, en anders kun je ze online bestellen, bijvoorbeeld bij Spoelder. Maar ja, help, hoe maak je ze dan klaar? Dat ga ik je nu vertellen.
Niertjes schoonmaken doe je zo
Niertjes worden soms verkocht zoals op de hierboven getoonde afbeelding, maar soms met nog iets wittigs er omheen. Dat is het niervet. Een zeer geliefd stukje vet in de Engelse keuken: ze stoppen het vet in hun Pies en zelfs in hun Christmaspudding.
- Verwijder het niervet, maar gooi het niet weg. Je kunt het zelfs – nadat je het hebt laten weken met de rest van de niertjes – in stukjes hakken en invriezen.
- Doe de niertjes in ruim water met een schep zout en een eetlepel witte wijnazijn. Laat minstens een uur zo staan, maar een hele nacht mag ook. Schrik niet dat het vlees er dan bleek uit komt.
- Spoel de niertjes af met royaal koud water en snijd dan de niertjes los van het stuk wit dat je in het midden ziet. Dat gaat het gemakkelijkste met een ietwat flexibel aardappelschilmesje. Je volgt daarbij de natuurlijke inkepingen in de niertjes. Dat is even een klusje, omdat je het harde stuk van de kern goed moet los snijden en eventueel nog van de losse stukjes extra af moet snijden.
Maar als dát is gebeurd, is de rest heel simpel. Droog deppen, en 5 minuutjes bakken op halfhoog vuur in de boter en op smaak brengen met peper en zout. Of probeer één van onderstaande heerlijke recepten met niertjes:
Ik Koop ze gekuist bij mijn slager Thuis spoel ik ze nog een goed en leg ze dan in de mosterd Dat is in het algemeen morgens en S ‘avonds maak ik ze klaar Die ruiken naar niks En in de mosterd gebakken zijn ze lekker en wat room voor de saus
Dat klinkt erg lekker ?
Goedendag,
Begrijp ik goed dat je nieren absoluut eerst moet weken (met azijn) voor korte of langere tijd om de (mogelijke) geur te doen verdwijnen? Een uur of een hele nacht (zeg 8 uur) scheelt nogal!
Ik wil wat pionieren in orgaanvlees. Het meer exentrieke orgaanvlees is moeilijk te krijgen maar nier, lever en hart is geen probleem.
Zou men kunnen zeggen dat lams/schapennieren minder ruiken (indien dat dus het geval is) dan varken of rund?
Met vriendelijke groet,
Leo de Hoog.
Dag Leo, een uur weken is genoeg, maar velen laten het liever een nacht weken ( wel in de koelkast uiteraard ). Het weken is overigens met zout & azijn ( van beide 1 eetlepel op een liter water ). Wat de geur betreft zouden we niet direct durven adviseren maar de slager kan je hier ongetwijfeld verder mee helpen.
Het is inderdaad aangeraden om de niertjes een nacht (in koelkast)- te laten weken en om de geur weg te krijgen
voeg bij de azijn en het zout een lepel madeira en het sap van 1/4 citroen toe op 1 liter water en weg is de geur.
Giet het week-water ook weg na het weken- NOOIT hergebruiken- en dep de niertjes ook lichtjes droog dat bevordert het mooie bruinbakken.
Probeer eens de gebakken “Kastanje- champignons” als groenten te serveren…. gewoon Z A L I G ….. ..
De kastanje-champignons NIET wassen maar gewoon afborstelen met een zacht borsteltje en een klein deeltje van het steeltje afsnijden ! Smakelijk !
Groetjes Jos L.