Recepten om zelf te maken



Pizzabodem maken doe je eenvoudig zelf

Pizzabodem maken doe je eenvoudig zelf

Pizzabodem maken doe je eenvoudig zelf – Overal worden pizza’s aangeboden: in de supermarkt – ‘vers’ en diepvries – of via pizza scootertjes alvast voorverwarmd thuisbezorgd. Vaak van dubieuze kwaliteit. Pizza’s zijn echt niet moeilijk om te maken, dus wordt het niet eens tijd om jullie te vragen: zullen we het eens zelf proberen?

De eerste keer lijkt het misschien een hoop rommel en gedoe, maar dat valt reuze mee en als je het een paar keer hebt gedaan, doe je het dronken en blind – bij wijze van spreken – en wil je nooit meer anders. We beginnen met de basis van de pizza, tarte flambée, flammekueche, pide, flatbread of hoe je de bodem ook wilt noemen.

Pizzabodem maken doe je eenvoudig zelf

Voor twee pizzabodems:

  • 250 gr tarwebloem (of 125 gr tarwebloem + 125 gr tarwe-volkorenmeel)
  • 1/2 tl bakkerszout
  • 7 gr  instantgist (1 zakje)
  • 2 el olijfolie
  • 125 ml lauwwarm water

Tip: voor een optimaal resultaat gebruik je Italiaanse bloem ‘tipo 00’. Lees hier waarom je speciale bloem zou moeten gebruiken.  Maar geen nood, met gewone bloem lukt het ook en zelf ben ik fan van de (pasta)bloem van De Cecco “Farina di grano dura”.

Pizzabodem maken kan op twee manieren:

Je hebt twee ‘scholen’: die van het gist voorweken en die van het gist bij de droge ingrediënten doen. Het kan allebei. Ik ben van de voorweekschool…

Methode 1: Meng de bloem, het zout en de instantgist en voeg dan de olijfolie en het water toe. Afhankelijk van je soort bloem heb je iets meer of minder water nodig.

Methode 2: meng het gist met 100 ml. lauwwarm water. Voeg er eventueel nog een lepeltje suiker aan toe en laat het gistmengsel staan totdat het gist een lichtbruine brei wordt (ongeveer 5 minuten). Meng ondertussen het zout door de bloem en voeg de olijfolie toe. Voeg dan het gistmengsel toe en eventueel nog wat extra water.

Kneed het deeg ca. 5 minuten met een kneedmachine of 10 min. goed met de hand. Als het goed is ontstaat er nu een zeer elastisch deeg. Je weet wanneer het elastisch is, als het deeg niet meer gemakkelijk breekt wanneer je het uit elkaar trekt. Als je echt een vliesje kunt trekken, net als een kauwgom-bel, dan weet je dat je deeg écht goed is doorgekneed.

Pizzabodem maken 1

Pizzabodem maken 2

Pizzabodem maken 3

Laat het deeg dan 1 uur, in een licht ingevette en afgedekte kom, op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Tip: een goede plek is op of tegen de verwarming! Sommige ovens kun je op 30 graden zetten, dat is de ideale temperatuur om te rijzen.

Tip: Tijdens het wachten kun je de vulling van de pizza alvast maken. Haal het deeg uit de kom, druk voorzichtig wat lucht uit het deeg en verdeel het dan in twee stukken. Maak hier bolletjes van en laat ze ca. 5 minuten onder een stukje plastic rusten.

Pizzabodem maken 4

Pizzabodem maken 5

Pizzabodem maken 6

Rol met behulp van een deegroller de bollen één voor één uit tot een grote cirkel met een doorsnede van ca. 25 á 30 cm en leg deze op een speciale pizza bakplaat (bij de Action of een kookwinkel), de gaatjes in de bodem zorgen voor een extra krokante pizza. Verwarm nu de oven goed voor (met of zonder pizzasteen) op 230 á 240 graden.

Pizzabodem maken 7

Pizzabodem maken 8

Pizzabodem maken 9

Bedek de bodem met een laagje tomatensaus of bijvoorbeeld verse roomkaas, verschillende soorten groenten, vlees, vis, fruit, etc.  Zie hier enkele voorbeelden: courgettechampignon, margheritakaasprimadonna, etc.

Bak de pizza in het midden van een voorverwarmde oven op de hoogste stand in 5 tot 10 minuten gaar.

Tip: Echt geen zin om deze bodem te maken of wil je een dagje snel klaar zijn? Gebruik dan een gehalveerde ciabatta of turks brood, en zelfs op geroosterd casino witbrood kun je je pizzavulling kwijt. Origineel alternatief is minipizza’s op gehalveerde kaiserbroodjes of Italiaanse bollen en ook een afbakstokbroodje is prima geschikt.

TIP: Bak de pizza op een speciale, metalen pizzabakplaat met gaatjes,  of op een in de oven mee verwarmde pizzasteen. Een deegroller kan ook handig zijn.

Zelf de tomatensaus kun je zelf maken. Lekker hoor, je geeft zo een geheel eigen karakter aan je pizza.

Klik hier voor het tomatensaus recept

En dan moet je de pizza nog beleggen. Wat moet je daar nu van maken? Dat is heel simpel, koop gewoon wat je lekker vindt. Alle combinaties kunnen eigenlijk. Hier een aantal voorbeelden, maar experimenteren kan altijd.

Tomatensaus, mozzarella, geraspte parmezaanse kaas, geraspte Goudse kaas, verse basilicum en rucola, olijven, champignons, ansjovis, kappertjes, ananas, artisjokhartjes, paprika, uienringen, tomaten, ham, salami, chorizo, gerookte zalmtonijn uit blik, sardientjes, garnalen.

 


Meer over vergelijkbare onderwerpen
basisreceptitaliepizza