Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sharonfruit. Gezond exotisch

100 0870Sharonfruit. Misschien heb je het nog wel nooit gegeten. Deze prachtige exotische vrucht heeft ook een mooie, maar typische zoete smaak. Je moet er even aan wennen, maar als je het dan lekker vindt gaat er een wereld voor je open.

Zelf kwam ik door deze website wat uitgebreider in aanraking met het sharonfruit. Na rechtstreeks contact met de grootste exporteur van sharonfruit kwam ik in het bezit van een grote hoeveelheid van deze vruchten. En daar zit je dan. Wat gaan we daarmee doen. In deze special vertel ik jullie mijn ervaringen.

sharonfruit

Achter de typische smaak en het onbekende uiterlijk van de sharon gaat een hele wereld schuil. Een prachtige wereld voor eenvoud en gezonde gewoonten. Sharonfruit en Kaki worden vaak als één vrucht genoemd. Dat is echter niet helemaal waar. De sharonfruit behoort tot de kaki familie. Het is de veredelde vrucht van de kaki familie. De meeste Kaki soorten hebben bijvoorbeeld pitten, een eigenschap die sharonfruit mist. Je zou kunnen zeggen, de best eetbare variant van de kaki is het sharonfruit.

Ik vind het altijd moeilijk om fruitsoorten met elkaar te vergelijken, maar je zou kunnen zeggen dat sharonfruit iets weg heeft van mango of abrikozen. Je kunt ze zowel hard als zacht eten. Als ze net gaan rijpen zijn ze wat mij betreft op zn lekkerst en ik neem echt even de moeite om het stugge schilletje er af te halen.

100 0890De lekkerste manier van eten is om de vrucht door te snijden net als een kiwi en vervolgens uit te lepelen, maar je kunt de vrucht ook gewoon uit het vuistje eten net als een appel. Een ideale vrucht om in je broodtrommel mee te nemen dus, en het is zeker een welkome afwisseling op ons Hollandse appeltje.

Je ziet sharonfruit meestal alleen rond de kerst in de winkels. Dit exotische fruit is echter het hele jaar door te koop. Misschien kunnen onze recepten je inspireren om het vaker mee te nemen.

Als je harde sharonfruits koopt kun je ze makkelijk een week bewaren. Gewoon op de fruitschaal. In de koelkast haal je zelfs de 2 weken houdbaarheid.

100 0882Sharonfruit kun je heerlijk gratineren met een brie of camembert. Experimenteer ook eens met andere kazen. Maak van sharonfruit ook sauzen, sappen of een friszoete smoothie. Uiteraard in fruitsalades of als chutney met ui en knoflook. Serveer een stukje kipfilet eens met sharonfruitsaus. Dan zet je iets gezonds en iets speciaals op tafel. Of serveer en sharonfruitcompote met varkenshaas. Of rijg stukjes van een onrijpe sharonfruit met varkensvlees en een uitje aan een spies en rooster langzaam gaar op de barbecue. Ideeën genoeg voor vers, gezond en exotisch sharonfruit.

Tipje. Vul een varkenshaasje met brie en een flinke lepel sharonfruitcompote. Wikkel het varkenshaasje in parmaham. Even aanbakken en langzaam laten garen. Lekker met asperges en wilde&witte rijst.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Reacties zijn gesloten.