Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Verse Rode bietjes; Vergeten of verwaarloosd?

Verse Rode bietjes; Vergeten of verwaarloosd?

Rode bietjes van de groenteman. Ja, haha, je haalt ze ook niet bij de kaasboer toch? En toch begin ik niet voor niets met rode bietjes van de groenteman. Het “product” rode bietjes heeft tegenwoordig talloze varianten.

  • Rode bietjes met deksel (uit de pot)
  • Rode bietjes met ijs (uit de diepvries)
  • Rode bietjes in een kartonnen doosje (ook uit de diepvries)
  • Rode bietjes in een plastic zakje (uit de koeling)
  • Rode bietjes in aluminium  (blik noemen we dat)

Dat lijkt heel ingewikkeld maar is het helemaal niet. Gewoon even opwarmen en eten maar.

Kijk zelf eens naar de schrikbarende verhouding in de winkels.

Ben je geschrokken? Dan gaan we snel over naar het hoofdstuk van de vergeten groenten

gekookte-bietjesTijdgebrek, geld, carrière, leuke dingen doen, het is allemaal heel belangrijk. Natuurlijk is het aan jou hoe je daarmee omgaat. Vandaag gaan we lekker aan de slag met rode bietjes. Oh, ze moeten toch wel 40 minuten koken (lees verder voor de juiste kooktijden) en daarna moet je ze schillen. Heb jij even mooi de tijd om te bedenken hoe belangrijk bovenstaande zaken nou echt zijn.

Rode bietjes zijn vergeten groenten geworden. We hebben ze verwaarloosd. Rijen buitenlanders staan onze bietjes schoon te maken en met een beetje geluk staat er een fotootje van de teler op de verpakking. Verse bietjes liggen maar al te vaak als grauwe knollen bij de groenteman. Weet jij dat vers geoogste bietjes stevig en rood zijn? Dat ze als grauwe knollen bij de groenteman liggen heeft alles te maken met dat wij ze niet meer kopen. Ze liggen er te lang. Tijd om het bietje te herontdekken. Een mooi moment want in het voorjaar liggen er verse bosbietjes bij de groenteman. Die liggen er wat minder lang omdat hij ze eerder weggooit. Zorgen jullie dat hij daar geen kans voor krijgt?

Verse Rode Bietjes koken is leuk en lekker

Verse bietjes koken is leuk. Je boent ze schoon en gooit ze in het kokende water. Vervolgens heb je 20 minuten tot 2 uur de tijd om de rest van je maaltijd te bereiden. Nee, je eten staat dit keer niet binnen de 30 minuten op tafel, maar echt, je eet straks lekkerder. Na het koken stroop je het velletje eraf. Waarschuwing: dat levert erg rode handen op. Zolang je maar zorgt dat het niet aan je kleding komt (het keukenschort wordt weer populair) is er echt niets aan de hand. Het kookwater bewaar je voor de bietensoep. Met een mes, mandoline, of wat mij betreft de keukenmachine maak je reepjes, plakjes of wat jij maar wil van de rode bietjes. Die verse bietjes leveren dus ook veel meer creatieve mogelijkheden op dan de voorgesneden bietjes uit pot of pak.

Bietenseizoen

Rode bietjes zijn de knollen van een prachtige plant. De knol groeit net onder de oppervlakte van de grond. Daarboven staan de prachtige rode stengels met het frisgroene blad. In dit artikel vertellen we alles over de knollen. Het jonge blad gebruik je in een salade of als garnering.

Het seizoen splitsen we in zomer- en winterbieten.

  • Winterbieten zijn verkrijgbaar van oktober tot april (zonder blad)
  • Zomerbieten, we noemen ze ook wel bosbieten, zijn verkrijgbaar van april tot september.

Rode bietjes, wat een prachtig product is het eigenlijk. Dat kun je ook zien aan de vele varianten waarin ze verkocht worden. Maar laten we hier eerst eens even kijken naar de verse varianten.

Verse bieten ook vers houden

Ik zei het al, rode bietjes zijn een bijna vergeten groenten. Let er dus op dat je verse bieten koopt. Versheid herken je op het eerste gezicht aan de kleur. een bietje hoort rood te zijn. Een grauwe kleur duidt vaak op ouderdom. Pak vervolgens even een bietje in de hand. (Dat kan dus nauwelijks als ze in een zakje zitten!) Het bietje hoort kogelhard te zijn.

Goed gekoeld zijn bietjes zelfs enkele weken houdbaar. Snijd bij bosbieten het blad eraf om ze te kunnen bewaren. Bewaar ze koel en bij voorkeur onverpakt. Liever in een oude krant dan in een plastic zak.

Kleurrijke lekkernij

Bietensalade met fetaNaast de al jaren bekende rode bietjes zijn er meerder kleuren verkrijgbaar. We zien ze steeds vaker in de winkels. Gele bietjes komen naast de rode het meeste voor. Het is geweldig om de verschillende kleuren te gebruiken in bijvoorbeeld salade, rauwkosten etc.

Neem de tijd voor rode bietjes

Het verschil tussen zomer- en winterbieten is behoorlijk van invloed op de kooktijden. Hou hier absoluut rekening mee bij de voorbereidingen van je gerecht.

  • Zomerbietjes (herkenbaar aan het blad) kook je in krap 30 minuten gaar.
  • De kooktijd van winterbieten kan oplopen tot 2 uur!!

Het is dus van belang dat je regelmatig de garing controleert.

Recepten met rode bietjes

Rode bietjes recept

PrintenVerse Rode bietjes; Vergeten of verwaarloosd?

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.