Een klein overzicht:
Kooktype | Kookeigenschappen | Geschikt voor: |
Vastkokend Bijv. Accent, Nicola |
Blijft heel bij het koken | koken, bakken, magnetron, ovenschotels en salades |
Vrij vastkokend Bijv. Berber, Bildtstar, Eersteling, Redstar |
blijft heel bij het koken, maar wordt aan de buitenkant ietwat zacht |
koken, bakken, magnetron, ovenschotels, salades en frites |
Kruimig Bijv. Bintje, Frieslander, Gloria, Maritiema, Santé, Turbo |
valt uiteen bij het koken | koken, bakken, ovenschotels, frites, poffen, stamppot, puree |
Zeer kruimig Bijv. Doré, Eigenheimer, Irene |
valt gemakkelijk uiteen bij koken | stamppot, puree, soufflé, soep |
En ik denk dat dhr O.Lohmer de Duitse aardappelsoort “Celena” bedoelt.
Deze aardappelsoort groeit op lossgrond in de Zelfkant (rechts naast Limburg) en is een vastkokende aardappel, die heel lekker voor frietjes is.
De boeren verkopen ze vanaf de boerderij (“Celena Kartoffeln zu verkaufen”). Een aanrader !
Interessante site. Mijn ega is op zoek naar een aardappel met de naam “Selina” of een iets andere schrijfwijze, mogelijk uit Duitsland.
Is die bij U bekend?
Beste O. Löhmer,
Daar zijn we niet mee bekend. Wij zullen een oproep doen, en als er iemand is die verder kan helpen brengen we u er hier mee in contact.
Ik denk dat O. Löhmer de Duitse aardappelsoort “Sieglinde” bedoeld. Die zijn namelijk heel geschikt voor een aardappelsalade. Maar ik weet niet of die in Nederland te krijgen zijn.
Beetje laat maar hartelijk dank voor het antwoord. Ik heb ze – Cilena- gevonden in Papenburg op de markt en bij de “markthalle”
Beter laat dan nooit Oscar, leuk dat je het deelt!