Recepten om zelf te makenPasta, we eten het bijna allemaal wekelijks wel een keer. Wat moet je weten over pasta, en hoe maak jij zelf thuis de lekkerste pasta? Op deze pagina proberen we je tips, trucs en inspiratie mee te geven. Met deze tips verbeter je de kwaliteit van je gerechten en zet je bovendien regelmatig een heel andere pasta op tafel.

Pasta kopen

Pastasoorten - kwaliteit

Zeven tips om goede pasta te kopen

Pastadeeg zelf maken

Pastadeeg zelf maken; basisrecepten

Pastadeeg zelf maken; basisrecepten

Pasta; Met de basis een topper op tafel zetten

Het lievelingseten van kinderen zijn de vier P’s (patat, pasta, pizza en pannenkoeken). Van deze vier is pasta het meest populair- ook bij menige volwassene. Pasta is veelzijdig, je kan er eindeloos mee variëren. We associëren pasta met gezelligheid, met vakantie en mooi weer. Het is voedsel dat bijna iedereen lekker vindt en de bereiding ervan hoeft (gelukkig) niet altijd veel tijd in beslag te nemen.

Wat is pasta

Pasta is de verzamelnaam voor  deegwaren gemaakt van tarwemeel. De meest bekende vormen uit de Italiaanse keuken zijn macaroni, spaghetti, tagliatelle, penne, lasagne en ravioli. Maar, echte pastaliefhebbers weten het al lang: je kunt iedere dag van het jaar pasta eten zonder twee dagen hetzelfde op je bord te hebben.

Lees hier meer

Pasta; Met de basis een topper op tafel zetten.

Pasta; Met de basis een topper op tafel zetten.

Pastasalade

Pastasalades zijn bijzonder aantrekkelijk voor de zomermaanden. Je kunt er werkelijk oneindig mee blijven variëren. Je maakt er je restjes verse groenten makkelijk mee op, maar nog leuker is het om te kijken naar een speciale smaakcombinatie.

Pastasalade recepten

Pastasalade recepten

Pastasauzen

Bij een goede pasta hoort een goede saus. Koop je een potje kant-en-klare saus dan mist daarin je eigen passie en je eigen smaak. Zoveel werk is het niet om een goede verse saus te maken. Op Lekker Tafelen treft je diverse pastasauzen. Van echte klassiekers tot de wat modernere varianten.

Pastasauzen zelf maken

Pastasauzen zelf maken

Pastarecepten voor thuiskoks

Lekker Tafelen staat voor goede recepten die iedereen kan maken. Natuurlijk tref je af en toe ook iets geks of iets speciaals. Verreweg de meeste recepten in dit online foodmagazine kun je zelf gewoon thuis namaken. Bang dat het mislukt? Dat is echt nergens voor nodig. Wij hebben alle recepten thuis getest en verfijnd. De valkuilen en mislukkingen gebeurden in onze keuken en bij jullie lukt het gewoon in één keer. 😉 Ervaar de trots in eigen keuken als je zelf zo’n prachtig pastagerecht op tafel tovert.

Spaghetti met cantharellen en provencaalse kip

Spaghetti met cantharellen en kip

Pastarolletjes met gehakt en spinazie

Pastarolletjes met gehakt en spinazie

Pastapakketjes gevuld met groene asperges

Pastapakketjes gevuld met groene asperges

Ravioli met spinazie en garnalen

Ravioli met spinazie en garnalen

Bekijk ook:

Kookboektip

De Zilveren Lepel Pasta, een walhalla voor de pastaliefhebber

De Zilveren Lepel Pasta, een walhalla voor de pastaliefhebber

Huisgemaakt pastadeeg in diverse kleuren

Je kunt zelfgemaakt pastadeeg ook een kleur en een smaak geven. De hoeveelheden die we hier geven zijn bedoeld voor het eenvoudige pastadeeg (zie basisrecept voor eenvoudig pastadeeg). Uiteraard zijn ze ook aan te passen op de andere basisrecepten.

Groen pastadeeg

Kook 250 gram verse spinazie met aanhangend water tot het geslonken is. Laat goed uitlekken en druk met de hand het overtollige vocht eruit. Hak het in grove stukken. Meng het met de eieren in het basisrecept en voeg dit toe zoals in het recept beschreven.

Rood pastadeeg

Verminder het aantal eieren in het basisrecept tot 3 en voeg 4 eetlepels tomatenpuree toe in het kuiltje van de bloem. Vervolg daarna het basisrecept.

Goudgeel pastadeeg

Week 2 theelepels saffraandraadjes 10 minuten in 4 eetlepels heet water. Verminder het aantal eieren in het basisrecept tot 3 en klop ze los met het saffraanwater. Voeg dat toe aan de bloem en vervolg het basisrecept.

Leuke tip: Italianen serveren altijd brood bij de maaltijd en voelen zich niet geremd om er elk spoortje van een heerlijke saus mee op te deppen. Een mooie gewoonte die je aan tafel best mag presenteren.