Recepten om zelf te maken



Aardappelpuree uit de oven

Aardappelpuree uit de oven

Het klassieke basisrecept maar dan gegratineerd.

  • 1 kilo gekookte aardappelen
  • ca. 4 dl. melk
  • 50 gram boter
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 1 ei, gesplitst
  • paneermeel

Verwarm de oven voor op 175 graden. Pureer de gekookte aardappelen met een stamper of pureeknijper. Breng de melk aan de kook, klop de kokende melk en 30 gram boter door de aardappelmassa en breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zet de pan op laag vuur en blijf kloppen tot een luchtige puree ontstaat. Splits het ei, klop de eierdooier los en roer deze door de aardappelpuree. Klop het eiwit stijf, schep het door de puree en doe de puree in een ingevette ovenschaal. Strooi er paneermeel over en verdeel er wat klontjes boter op. Laat het in het midden van de voorverwarmde oven een mooi krokant korstje krijgen.

In plaats van paneermeel en klontjes boter kun je er ook jong belegen geraspte kaas over strooien.




  • Leuk om te horen Fleur. Fijn dat we iets hebben kunnen toevoegen aan je kerstmenu. Ik gebruik inderdaad altijd warme opgeklopte melk, en je tip om slagroom toe te voegen ga ik zeker een keer proberen!

  • Fleur

    Met Kerst de lekkerste aardappelpuree ooit gemaakt dankzij dit recept. Het opkloppen van de melk is volgens mij het succes achter deze versie en doordat ik iets te weinig weinig melk had heb ik 10 dl slagroom gebruikt. Toen ik het op eerste kerstdag ging opwarmen begon de puree zelfs een beetje te rijzen! Zeer smakelijk! Dank!