Nu de Hollandse Nieuwe er weer bijna zijn willen we jullie dit recept niet onthouden. Bij haring denken we namelijk vaak aan een broodje, maar ook in deze soep laat de Hollandse Nieuwe zich prima smaken.
- 1 kg aardappelen (afkokers)
- 1 l visbouillon (van tablet)
- 3,5 dl melk
- 2 uien
- 2 eetl. olijfolie
- 1/2 theel. kerriepoeder
- 250 g prei
- versgemalen peper
- 125 ml crème fraîche of 1/8 l slagroom
- 2 verse haringen
- 2 eetl. peterselie
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in circa 15 minuten gaar in de visbouillon. Pureer de gare aardappelen met de bouillon met de staafmixer of in een keukenmachine. Voeg de melk toe en breng de soep zachtjes aan de kook. Snijd de uien in ringen en fruit ze met kerriepoeder in de hete olijfolie. Verdeel de prei in smalle ringetjes. Schep ui, prei en versgemalen peper door de soep en warm goed door. Meng de crème fraîche door de soep. Snijd de haringen in lange reepjes. Verdeel de soep over borden of kommen, leg de haringreepjes erop en strooi de peterselie erover. Serveer er grof bruinbrood met boter bij.