Aardperensoep: simpel en toch apart – Aardperensoep is een heerlijk recept, dat eenvoudig te maken is en toch bijzonder smaakt. Nog nooit van aardperen gehoord? Daar kan verandering in komen! En geloof me, het is echt de moeite waard om eens te proberen.
Wat zijn aardperen?
Aardperen rukken voorzichtig op: ze liggen inmiddels zelfs in ‘mijn’ supermarkt. En dat is goed nieuws, want het zijn bijzondere lekkere groenteknolletjes. Ze groeien in de aarde en zijn wat peervormig, vandaar de weinig originele naam: aardperen. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en zijn in de landen om ons heen redelijk populair geworden.
Aardperen, die heerlijk naar artisjok smaken, staan soms ook te koop als Topinambour, hun Franse naam.
De knol laat zich schillen en het vruchtvlees kun je het beste bereiden, zoals je andere knolletjes bereidt: meestal gekookt dus. Ze bevatten vrij veel ijzer en kunnen daardoor snel verkleuren na het schillen. Gooi ze daarom meteen in water waaraan je een beetje citroensap hebt toegevoegd. En nu komt het bijzondere dus: ze smaken heerlijk naar artisjok. Toch zijn ze daar geen familie van.
Vanwege hun redelijk uitgesproken smaak, kun je ze uitstekend verwerken in een soepje of een puree. Vandaag een soepje.
Aardpeer; niet heel mooi, wel erg lekker
Een aardpeer is één van de minst mooie groenten. Gelukkig doet het uiterlijk niets af aan de smaak. De aardpeer is heerlijk en veelzijdig.
Aardperensoep
Soep voor 4 personen:
- 600 gr. aardperen
- kneepje citroensap
- 200 gr. aardappels
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter groentebouillon
- 50 ml. slagroom of crème fraîche
- 1 bosje platte peterselie
- peper en zout
- 75 gr. spek
eventueel:
- een scheutje truffelolie
Schil de aardperen, dat gaat – ondanks de wat bobbelige vorm – het beste met een dunschiller. Snijd ze in plakken of stukjes. Leg ze meteen in koud water waaraan je wat citroensap hebt toegevoegd. Schil ook de aardappelen en snijd ze ook in stukjes.
Doe de aardperen, met de aardappelen en de teentjes knoflook in de groentebouillon en breng aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten koken.
Snijd ondertussen het spek in dunne reepjes en bak ze lekker krokant in een koekenpan.
Hak de peterselie fijn.
Zodra de aardperen en de aardappelen zacht zijn, het vuur uitzetten, de peterselie en de room of crème fraîche toevoegen en alles met de staafmixer tot en gladde soep pureren. Garneer met nog wat uitgebakken spekjes. Lekker met een homp ambachtelijk brood.