Appel en bacon op z’n Deens – De smakelijkheid van gerechten zit vaak in de eenvoud. Dit is ook zo’n recept. Doordat de smaken elkaar heel mooi aanvullen krijg je een gerecht dat je zeker vaker gaat maken. Zoet, fris, zout en knapperig, wat wil je nog meer.
Deense trots
Deense appel met bacon is een heel oud gerecht en echt traditioneel Deens. Er zijn vele varianten van dit gerecht te vinden in kookboeken en op internet. Maar de basis is altijd appel, bacon en vaak ui. Het word vaak als lunchgerecht geserveerd met brood of als bijgerecht tijdens het avondeten.
Tips
Gebruik voor dit gerecht stevige appels die hun vorm blijven houden tijdens het stoven. Denk hierbij aan Elstar, Wellant, Jonagold of de Breaburn die ik heb gebruikt.
Appel en bacon op z’n Deens
Recept voor 4 personen:
- 2 stevige appels
- 2 uien
- 150 gr. bacon (met vet)
- 4 el. roomboter
- 1 el basterdsuiker
- Vers gemalen zwarte peper
- 4 snee brood
Schil de appels, snij ze in vieren. Verwijder het klokhuis en snij de kwarten nogmaals door de helft. Snij de partjes vervolgens in stukjes. Schil de ui en snipper deze grof.
Zet een pan op het vuur en doe hier een flinke lepel roomboter in. Bak de bacon tot deze bruin word, draai hem om en bak ook deze kant mooi bruin. Als alle bacon gebakken is, leg je deze apart op een keukenpapiertje.
Doe de rest van de roomboter in de pan en bak hierin de appel en ui en voeg de el. bruine suiker toe. Zet het vuur zachter, doe een deksel op de pan en laat het 10 minuten stoven. Snij ondertussen de bacon in kleine stukjes. Voeg na 10 minuten de bacon toe en bak het geheel nog even 5 minuten zodat het nog wat verder goudbruin kleurt.
Serveer de appel met bacon op het brood. Het brood neemt lekker al het vocht zodat alle smaak ook in het brood trekt.
Tafel lekker!