Bloemkool met penne en spekjes overgoten met kaassaus – Bloemkool is een groente die al eeuwen meegaat in Nederland en Europa. Sinds 1600 wordt dit koolgewas al verbouwd. Voorheen werden de bladeren met de hand om de kool heen gelegd zodat de bloemkool mooi wit bleef. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook bloemkolen waarbij de bladeren om de kool heen groeien.
Het onderstaande recept bied veel mogelijkheden met kaas. Wij hebben jonge Goudse kaas gebruikt, maar je kunt ook eens kiezen voor een wat pittiger soort kaas waardoor je kaassaus een nog meer uitgesproken smaak krijgt. Kies wel altijd voor een kaas die goed smelt. Inspiratie nodig? Kijk eens tussen deze Franse kazen voor wat kaasvariatie.
Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel
Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.
Bloemkool met penne en spekjes overgoten met kaassaus
Ovenschotel of pastagerecht voor 4 personen
- 1 bloemkool
- 300 gram penne
- 35 gr boter
- 40 gr bloem
- 400 ml melk
- 130 gr Goudse kaas
- 100 gr gerookte spekblokjes
- zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Ontdoe de bloemkool van zijn blad en snij kleine roosjes van de bloemkool. Grotere roosjes kun je eventueel halveren of in kwarten snijden. Doe de bloemkool in een pan en voeg zoveel water toe tot de bloemkool half onder water staat. Strooi er nu wat zout over en breng het aan de kook met het deksel op de pan. Kook de bloemkool tot deze gaar is.
Vul de waterkoker volledig met water en kook dit. Zet een pan met deksel op het fornuis en voeg hier het kokende water aan toe. Doe hier de penne met een snuf zout en kook deze gaar.
Zet een koekenpan op het fornuis en doe hier de spekjes in. Bak de spekjes uit. Giet ondertussen de bloemkool en penne af in een vergiet en doe ze daarna in een grote ovenschaal.
Gebruik één van de kookpannen om de kaassaus te maken. Dit scheelt je afwassen. Doe de boter in de pan en laat dit uit bruisen. Voeg nu de bloem toe en roer dit goed door elkaar met een garde. Je hebt nu een roux gemaakt. Laat de roux nu 2 minuten zachtjes garen maar pas op dat het niet verbrand. Dit garen is belangrijk om te voorkomen dat je saus naar bloem blijft smaken. Voeg nu een beetje melk toe. Roer dit door tot het een egale massa is en weer kookt. Herhaal dit net zo lang tot de melk op is. Laat het weer aan de kook komen en voeg nu de kaas eraan toe. De kaas smelt nu zachtjes in de saus. Breng goed op smaak met zout en peper.
Roer de bloemkool en penne goed door elkaar in de ovenschaal. Verdeel de spekjes eroverheen met het aanhangend vet. Dit vet heeft namelijk erg veel smaak. Schenk de saus vervolgens over de bloemkool, penne en spekjes.
Schuif de ovenschaal in de oven voor 15 minuten. De saus zal dan op sommige plekken gratineren wat extra smaak geeft. Je kunt de bloemkool met penne ovenschotel eventueel nog met wat vers gehakte peterselie garneren voor wat kleur.
Ziet er goed uit; kan niet koken maar ga het toch proberen voor haar
Leuk Henri. Als je goed de beschrijving volgt kan het bijna niet mislukken. Ze zal het ongetwijfeld geweldig vinden.
Makkelijk en lekker, een blijvertje!
Het lijkt me heel lekker en ik ga het vanavond maken maar dan half bloemkool, half broccoli voor de kleur en omdat ik het in huis heb. bedankt voor dit recept en groetjes van Gerda