Cassoulet met limabonen en kip – Misschien heb je, op vakantie in het Zuid-westen van Frankrijk, wel eens cassoulet gegeten. Cassoulet is oorspronkelijk een gerecht dat bestaat uit witte bonen, braadworstjes uit Toulouse, spek of ander varkensvlees en gekonfijte eendenbouten. Zoals met veel authentieke, boerenstreekgerechten zijn er ontelbare recepten in omloop. De basis is in ieder geval witte bonen en vlees, veel vlees. Dit maakt het echt comfortfood. Lekker om te eten als het buiten weer wat kouder wordt. Voor onze versie van cassoulet, en die is ongetwijfeld niet authentiek Frans, hebben we er voor gekozen om alleen kipdrumsticks en kipbraadworstjes te gebruiken. Daarnaast kozen we voor limabonen. Dit gerecht wordt in de oven bereidt. Het kost even wat voorbereiding, want we gebruiken gedroogde limabonen, maar eenmaal in de oven heb je er weinig omkijken naar. Ga jij dit najaar eens voor cassoulet met limabonen en kip in plaats van de gebruikelijke stamppotjes en erwtensoep?
Limabonen
Limabonen zijn grote, platte, witte bonen. Ze worden ook wel olifantsbonen of boterbonen genoemd. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze lang geleden al door de Inca’s werden gegeten. De structuur en de smaak van limabonen zijn romig en wat boterachtig. Daarnaast zijn ze, net als alle andere bonen en erwten, heel gezond. Door de eiwitten die ze bevatten passen ze ook heel goed in vegetarische en vegan gerechten als vleesvervanger. In het recept voor cassoulet met limabonen en kip gebruiken we gedroogde limabonen. Ze worden ook in blik aangeboden, maar zelf geweekte en gedroogde limabonen zijn echt veel lekkerder. De bereidingstijd die we opgeven is exclusief het weken van de bonen. Dit kun je echter ’s nachts doen.
Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes
Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes! Ze zijn het populairste stukje kip. Heerlijk bij de warme maaltijd, als borrelhapje of bij een buffet.
Cassoulet met limabonen en kip
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram droge limabonen
- 4 kipdrumsticks
- 4 kipbraadworstjes
- 1 dunne prei, in ringen
- 1/2 winterpeen, in stukjes
- 3 stengels bleekselderij, in boogjes
- 2 teentjes knoflook, in flinterdunne plakjes
- paar takjes verse tijm
- paar kleine takjes rozemarijn
- 1 liter kippenbouillon
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je cassoulet met limabonen en kip:
De avond voor je gaat koken: controleer de limabonen op zaken die er niet in thuis horen en spoel ze in een zeef of vergiet onder de stromende kraan. Zo spoel je stof en eventuele zandresten uit de peulvruchten. Doe ze in een ruime en diepe schaal en vul deze aan met water. Zorg dat er genoeg water in zit, want de bonen nemen veel vocht op. Let er wel op dat de schaal groot genoeg is en niet kan overstromen.
Zet de geweekte limabonen op in ruim, schoon water. Kook ze tot ze net gaar zijn. Niet door en door gaar, want ze gaan ook nog in de oven en daar garen ze nog wat verder door. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Verwarm de oven op 200 graden voor.
Doe de bonen voor de cassoulet over in een grote ovenschaal. Schep de prei, de winterpeen, de bleekselderij en de knoflook voorzichtig door de bonen. Verdeel de drumsticks en de worstjes erover en bestrooit met wat peper en zout. Steek de takjes rozemarijn en tijm ertussen en schenk de kippenbouillon erbij.
Zet de schaal voor een uur in de oven. Draai wel af en toe de worstjes en de drumsticks om en roer voorzichtig door de bonen.
Serveer de cassoulet met limabonen en kip direct. Lekker met wat grof, boerenbrood en natuurlijk een glas wijn!
Tafel lekker !!