Dessert met schuimpjes; van chocolade met sinaasappel – Elke week koken de schrijvers van Lekker Tafelen voor u vele diverse recepten. Maar ook in onze keuken gaat er wel eens wat mis. En daar komen dikwijls weer hele mooie nieuwe recepten van. Dit recept is ook zo ontstaan. Meestal vertellen we over één van de ingrediënten of een techniek die we gebruiken. Maar dit keer wil ik graag mijn verhaal met jullie delen over hoe je van iets wat mislukt lijkt toch iets lekkers kunt maken.
Het is mislukt…
Deze week zou ik lekkere schuimpjes maken met chocolade en amandel. Echt zo’n winters recept wat goed bij het seizoen past. En alles ging heel goed. Het eiwit werd heel stevig en luchtig met dikke pieken. Als laatste nog even de chocolade en amandelen erdoor mixen… En daar klinkt gehuil uit de kamer. Waarschijnlijk een bekend beeld voor veel mama’s.
Je rent heen, vergeet waar je mee bezig was en… zo opeens is je eiwit-mengsel mislukt. Te lang geklopt waardoor hij te dun was geworden. Daar kon ik geen mooie schuimpjes meer van maken. Maar weggooien is dan ook zo zonde.
Van een nood een deugd maken
En daar zit je dan met een bak met toch wel heel lekker spul.. En niet genoeg ingrediënten om overnieuw te beginnen. Wat zou ik hier eens van maken. Op tafel stonden nog een aantal sinaasappels heel zielig te worden en ik had nog een pakje slagroom wat op moest dit weekend. En voilà, een dessert met schuimpjes was geboren. Het schuimmengsel heb ik als één grote plaat gebakken in de oven. De slagroom geklopt, sinaasappelen uitgesneden en de overblijfselen uitgeknepen in de slagroom. Mooie dessertglazen gepakt. En zo was daar ineens dit dessert ontstaan.
En zo zie je dat je toch nog iets lekkers kunt bouwen als je denkt dat het mislukt is. En kun je een geheim bewaren? Zelfs bij sterrenchefs ontstaan op deze manier vaak hun beste creaties.
Dessert met schuimpjes; van chocolade met sinaasappel
voor 4 personen
- 1 keer het recept voor chocoladeschuimpjes met amandelen
- 200 ml slagroom
- 4 sinaasappels
Maak het recept voor de schuimpjes of, als je geen tijd hebt, haal dan bij de bakker verse merengue.
Begin met het uitsnijden van de sinaasappel. Dit doe je door de eerst de het topje en het kontje van de sinaasappel te snijden. Dan snij je de overige schil eraf, dit doe je door van boven naar beneden reepjes schil eraf te snijden. Je hebt als het goed is nu een geschilde sinaasappel. Snij nu de partjes tussen de velletjes weg. Maar zorg er voor dat jet het vocht opvangt in een schaaltje. Knijp als laatste het deel met alle velletjes uit boven het schaaltje met sap, zodat ook daar al het sap uit is. Je hebt nu heerlijke partjes sinaasappel zonder vel en een schaaltje met sap.
Klop vervolgens de slagroom iets dikker dan yoghurtdikte en voeg het sinaasappelsap toe. Mix het goed door elkaar. Neem 4 schaaltjes en verdeel hier de partjes sinaasappel over. Hou 4 partjes apart. Verkruimel het schuim zo dat je kleine stukjes krijgt, maar nog wel echt stukjes schuim herkent.
Doe overal 2 el. schuimstukjes in en verdeel daarna de slagroom met sinaasappelsap over de glazen. Garneer het af met een partje sinaasappel en smullen maar.
Tip: Voeg een scheutje Cointreau toe aan de slagroom voor een volwassen kik.