Eendenborstfilet met rozemarijn, tijm en paddenstoelen
Eendenborst is een steeds populairder wordend stukje vlees. Het wordt op verschillende manieren bereid; je kunt het vlees bijvoorbeeld bakken, pocheren of stoven. Daarnaast is er gerookte eendenborstfilet in de handel.
Eend klaarmaken is net zo gemakkelijk als kip bereiden, vooral als het om eendenfilet gaat! Het vet van de eend kan je makkelijk verwijderen na het bakken of zelfs “uitbakken” zodat een heerlijk krokant laagje overblijft. Vergeet niet dat vet ook nog eens smaak geeft! Het bevat bovendien goede onverzadigde vetzuren. De beste eend is een rosé gebakken eend! Bak het vlees vooral niet te lang, dat is zonde van de smaak.
De dikke vetlaag van de eend moet je insnijden voor het bakken, zodat het vlees niet kromtrekt en het vet goed smelt. Maak lange sneden over de breedte van de eendenborst. Draai de filet dan een halve slag en snij de vetlaag nog een keer, zodat je een ruitpatroon krijgt.
Eendenborstfilet met rozemarijn, tijm en paddenstoelen, het recept
- 2 gesnipperde sjalotjes
- 1 teen knoflook, uit de pers
- 250 gram gemengde paddenstoelen
- 20 gram rozemarijn, fijngesneden
- 1 takje verse tijm, fijngesneden
- 1 dl rode port
- 2 eendenborstfilets
- 2 el uiencompote
Bereidingswijze:
Sjalotjes en knoflook fruiten in de pan.
Voeg de paddenstoelen toe samen met de rozemarijn en tijm.
Na 5 minuten afblussen met de helft van de port en haal de pan van het vuur.
De eendenborstfilets in ruitjes insnijden aan de vetkant.
Bak de eendenborstfilets in weinig olie, vetkant eerst. In totaal ongeveer 12-18 minuten bakken.
Neem de eendenborstfilets uit de pan en laat ze rusten.
Blus ondertussen het bakvet met de andere helft van de port en voeg de uiencompote toe.
Voeg ten slotte het paddenstoelenmengsel toe en laat vervolgens nog even inkoken.
Volgens mij klopt er iets niet.
20 gram rozemarijn is wel heel erg veel!
En er staat dat de paddo’s bij de gefruite sjalotten en knoflook gaan met de rozemarijn en tijm en dat dat wordt afgeblust met port. Dan hou je dus een mengsel uiencompote met paddenstoelen over.
Verderop in het recept staat dat je de uiencompote eerst toevoegt bij het braadvet en daarna pas de paddenstoelen, maar dat is dus al een geheel mengsel?
De hoeveelheid rozemarijn kun je zelf aanpassen uiteraard Paul. Een gefruit sjalotje met knoflook, kruiden en paddenstoelen is geen uiencompote. De uiencompote staat apart in de ingrediëntenlijst.
Jammie! Dat ziet er goed uit. Ik dacht altijd dat eendenborstfilet erg moeilijk klaar te maken was en dat ik dat alleen in restaurants zou eten. Nou met deze handige tips ga ik het zeker zelf eens proberen!