Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker – Je zult maar met een bloemkooloverschot kampen. De plaatselijke supermarkt bood ze al voor weinig aan en ook op de markt keken een paar prachtige bloemkolen voor een klein prijsje me aan. Neem jij me mee? Nou ja, liefde maakt blind zeggen ze dus ja, de bloemkool van de markt verdween ook in de tas. Vier bloemkolen beheren nu een volledige etage in mijn al niet al te grote koelkast. Ik hoor je denken…. geen grote koelkast? Nou nee, natuurlijk heb ik graag zo m’n basics in huis, maar ik dwaal ook graag langs leuke winkeltjes en vrolijke markten.
Plakken kaas
Ik heb het dan niet over de grootgrutter waar die hardwerkende 14 jarige jongen me voorbijloopt, maar meer over het soort zaken waar een vakman het ziet als ik zoonlief 10 euro in de handen druk om pinda’s te gaan kopen voor zijn huisgemaakte pindakaas. De man die hem helpt en vertelt dat ze nog warm zijn. “Laat het zakje open hoor kerel” Glunderend gaat zoonlief met een zak pinda’s en een handvol gekregen rozijnen verder waarna zijn zusje een flinke kilo kaas uit Bodegraven aan mag schaffen. Nadat de verkoopster drie kinderen van een flinke plak kaas voorzien heeft en mij vraagt “wilt u ook proeven?” wijs ik haar vriendelijkheid lachend af. Ze heeft haar halve winst al weggegeven.
Hoe mooi is het dat er weer steeds meer aandacht komt voor deze passie. Vriendelijkheid, passie en goede handel. De sigaar rokende groenteman pakt rustig de bloemkolen in en vult mijn tassen met de mooiste groenten en fruit. Mijn compliment over zijn mooie handel werd goedkeurend aanvaard. “En betaalbaar meneer” voegde hij er snel aan toe. Voor twee tientjes ging ik huiswaarts met vier tassen vers spul. Groenten en fruit van het seizoen. Word jij er ook zo blij van? De gevulde fruitschaal levert blije mensen en ja, de kinderen waren er echt weer zoet mee.
Uitdaging
Even terug naar de probleemstelling. Nee, wacht, ik noem het liever terug naar de uitdaging. Die bloemkool gaat natuurlijk niet heel lang mee dus we gaan er toch maar iets van maken. Zodra het poppetje op de sinaasappel getekend is schuift er een krukje over de vloer. Papa mag ik je helpen met koken? Het krukje wordt op de vaste plaats bij het aanrecht geschoven en ik kan gerust haast maken. Geduld staat niet echt in hun woordenboek. Ik mag me al gelukkig prijzen dat de bloemkool tot hun favorieten behoort. Dat maakt het allemaal al een stuk makkelijker en leuker. Met kaas hè papa! Ja natuurlijk schat, de kaas die jij geproefd hebt op de markt.
I love it, en met liefde laat ik jullie meegenieten van een eenvoudig bloemkoolgerecht dat, eenmaal op de bordjes, lachende gezichten tevoorschijn tovert. We maken een heerlijke schotel van Frieslanders (aardappelen), Hollandse bloemkool en extra belegen boeren kaas uit Bodegraven.
Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel
Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.
Aardappel-bloemkoolgratin
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 mooie bloemkool van de markt, in roosjes
- 8 geschilde Frieslanders in schijfjes
- 200 gram extra belegen boeren kaas, geraspt
- 200 ml room
- 1 gesnipperd uitje
- 3 eieren
- 1 eetlepel kerriepoeder
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Een mooie bloemkool is glanzend wit en heeft helder groen blad. Koop geen bloemkool met geel blad of bloemkool zonder blad. Deze is niet meer vers.
Zo maak je de aardappel-bloemkoolgratin:
Kook de aardappelen 15 minuten met wat zout. Kook de bloemkool 10 minuten. Giet bloemkool en aardappelen af en laat goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit wat boter in een pan en bak hierin de ui even aan. Voeg de kerrie toe en haal de pan van het vuur. Meng de eieren met de room en voeg het ui-kerrie mengsel toe. Leg een laag aardappelen in een ingevette ovenschaal. Verdeel er de helft van de geraspte kaas over. Verdeel de bloemkool erover en overgiet met de room. Dek af met de overige geraspte kaas en laat in ca. 20 minuten garen tot die mooie kleur van een gratin tevoorschijn komt. Strooi wat verse dille over de aardappel-bloemkoolgratin en serveer direct.
Tafel Lekker!
Let bij de aankoop van bloemkool ook echt op het land van herkomst. Hollandse bloemkool heeft de voorkeur, Spaanse bloemkool kan ook, Franse bloemkool is echt beduidend minder lekker en dan druk ik me erg netjes uit. Vraag er naar bij je groenteman.
Liefde is niet blind, maar MAAKT blind.
Bloemkolen die je koelkast beheren? Hoe doen zij dat?
De eerste is akkoord, de tweede moet kunnen met een beetje inlevingsvermogen… toch?
Ik had geen kerrie in huis en heb er ras el hanout bij gedaan. Ik hoop dat het niettemin goed zal smaken…
En? Is het gelukt?
Het was niet slecht maar ik verkies de versie met kaassaus, zonder eieren. Ik vond het een beetje te droog maar dat kwam waarschijnlijk omdat de bloemkool echt groot was. Toch blij iets nieuws te hebben geprobeerd!
De grootte van de bloemkool zou niet hoeven resulteren in een droge schotel An. 10 minuten kooktijd en 20 minuten oventijd is voor de bloemkool echt meer dan voldoende. Maar zeker leuk dat je het geprobeerd hebt!
Gisteren gemaakt. Was lekker!
Heel leuk geschreven, maar 1 ding stoorde mij een klein beetje. Dit gerecht is bijna net zo lekker met een bloemkool die iets minder vers is. Als we samen de voedselverspilling willen stoppen dan moeten we ook genoegen nemen met de iets minder verse bloenkolen.
Leuk dat je reageert Tom. Natuurlijk smaakt dit gerechtje net zo goed met een minder verse bloemkool. Wij zijn zeer zeker tegen voedselverspilling! Met “een mooie bloemkool” bedoel ik uiteraard een verse bloemkool. Je betaald tenslotte voor die bloemkool, dan mag je ook verwachten dat die vers is. Als de gebruiker die zelf nog een week laat liggen kan die daar nog prima mee aan de slag. Maar een minder verse bloemkool kopen? Dat doe ik nadrukkelijk niet, tenzij ik die koop voor een extra aantrekkelijk prijsje. De strijd tegen voedselverspilling vind ik zeer terecht. Sterker nog, we promoten dit regelmatig. Maar, we moeten het voedselverspillingsprobleem wel daar laten waar het thuis hoort.
“… Maar een minder verse bloemkool kopen? Dat doe ik nadrukkelijk niet, …”
Dat is precies hoe je bijdraagt aan het voedselverspillingsprobleem. We leven in een wereld waar alles steeds maar beschikbaar moet zijn en de winkel/marktkoopman liever geen nee wil verkopen, dus soms (of eigenlijk vaak, in het geval van supermarkten) iets te veel inslaat. Door juist af en toe iets minder verse producten te kopen (dat kan goed als je ze toch op de dag zelf gebruikt) draag je bij aan het voorkomen/verminderen van verspilling.
Waarom mensen vaak maar de producten willen hebben die het langste goed blijven, terwijl dat niet perse nodig is, stuit mij altijd tegen de borst.
In lijnen ben ik het er heel erg mee eens. Echter moeten we niet het probleem van de te veel inkopende koopman voor onze rekening willen nemen. Het probleem dat hij teveel inkoopt blijft daarmee namelijk in stand. Die koopman zal altijd de grens opzoeken. Voedselverspilling vind plaats in alle delen van de voedselketen. Iedereen zal daarin zijn of haar verantwoordelijkheid moeten nemen.
Belgische bloemkolen zijn ook bij de lekkerste , vind ik
Franse en aanverwante landen zijn stukken minder lekker.
Dat klopt Nadine. Franse bloemkool is het ergst, Spaanse bloemkool is nog wel te doen. Maar Belgische en Hollandse bloemkool is echt het lekkerst.
Heerlijk recept. Makkelijk bovendien! Dankje voor het delen! De dille maakt het helemaal af en compleet.
Dank Robbert, een echte familieschotel voor deze tijd van het jaar. Fijn dat je je ervaring deelt!
Heerlijk recept! De kinderen lusten het ook graag.
Ik voeg zelf nog kortgesneden tartaar toe.
Lekker. Alleen kook ik de bloemkool nog geen 5 minuten.
Prima keuze Sam, in mijn geval met kinderen ga ik wel voor die 10 minuten. Persoonlijk zou ik ook zeker voor de bite kiezen.