Falafel met dadels – Falafel vind ik een ideale en zeldzame combinatie van comfort food en verstandig eten. De lekkerste at ik ooit in de oude binnenstad van Jeruzalem. Ik was van alle kanten gewaarschuwd dat je daar beter niets kon eten, omdat het risico op onhygiënische toestanden vrij groot is en menigeen daar de nadelige gevolgen op de darmen van had ondervonden. Maar toen ik een miniatuur tentje zag met een tientallen meterslange rij locals er voor stond mijn besluit vast. Ik moest en zou die falafel proeven! En terecht, naar bleek. Het was en is de beste falafel die ik ooit geproefd heb.
Sindsdien heb geprobeerd die zalige falafel zelf te maken en ik heb dan ook al vele varianten en recepten geprobeerd. Met wisselend succes. Misschien moet ik me maar neerleggen bij het feit dat de smaak misschien ook wel door de omgeving beïnvloed was….
Variatie op een thema
In het boek ‘van Tajine tot Havermout’ staat een variant die meteen mijn aandacht trok, door een toevoeging die ik nog niet eerder ben tegen gekomen; dadels. Interessant, leek me. Verder heb ik zelf een paar kleine aanpassingen gedaan. Zo gebruikte ik kikkererwten uit blik en voegde ik koriander in plaats van peterselie toe. Ik deed er wat meer dadels in, dan in het originele recept beschreven.
Het resultaat? Heerlijk! Echt een goed recept. De falafels werden mooi knapperig van buiten en bijna romig van binnen. Ze vallen niet uit elkaar en zijn ook niet droog. Of dat door de dadels komt weet ik niet, maar uit de smaak had ik nooit gehaald dat ze er in zaten….
Falafel met dadels
- 400 gr kikkererwten uit blik of pot (uitlekgewicht)
- 5 fijngesneden dadels
- 2 el fijngehakte koriander
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1-2 el haver- of boekweitmeel
- ½ tl bakpoeder
- 1 tl komijnzaad, gemalen
- ½ tl chilipoeder
- kokosolie, om in te bakken
Maal de kikkererwten in de keukenmachine tot een bijna egale massa. Doe de dadels, koriander, ui, knoflook, komijn en chilipoeder erbij en maal tot een gladde, dikke puree. Meng de kikkererwtenpuree in een kom met het havermeel en het bakpoeder tot een stevig ‘deeg’. Is het mengsel nog te nat of te plakkerig, voeg dan wat extra meel toe. Maak je handen vochtig en rol van het mengsel 16 tot 20 balletjes, die je een beetje plat drukt.
Verhit een laag kokosolie in een hapjespan. Bak hierin de falafels in enkele minuten goudbruin en gaar (door de dadels wordt de buitenkant snel bruin, maar haal ze niet té snel uit de olie, zodat ook de binnenkant gaar is).
Serveer de falafel met dadels samen met een salade en je favoriete dipsaus. Ik serveerde er pitabroodjes bij en een sausje van Griekse yoghurt met komkommer en knoflook.