Falafel met komkommersaus – Robert Kranenborg zei het laatst al in speciale aflevering van “De wereld draait door”. In dit programma legt Robert uit welke koeien er zijn en welke stukjes vlees zij produceren. Ook welk soort vlees we meer zouden moeten eten (wat minder) en hij promoot de ambachtelijke slager. De kern van het verhaal. De Koe moet je met respect behandelen, zij sterft zodat wij een stukje vlees kunnen eten. En dat ben ik met hem eens. Ook haalt Robert Krannebrog aan dat we teveel vlees eten. Als we allemaal wat minder vlees zouden eten, dan is dit beter voor het milieu en de dieren de we opeten. En ook daar ben ik het mee eens. Één keer per week geen vlees zou al veel schelen voor het milieu en de dieren zeggen ze bij het “Meatless Monday” initiatief.
Maar als je geen vlees gaat eten, wat voor alternatief is er danl? Die vraag stel ik mij regelmatig. Als vleeseter denk je al gauw aan pannenkoek en kant & klare vleesvervangers bij de supermarkt. Maar je maakt ook heel makkelijk je eigen vleesvrije hamburgertjes. Falafel is dan ook één van mijn favorieten, burgertjes van kikkererwten. Lekker hartig en een fijne structuur. Daarom dit keer mijn recept voor falafel met komkommersaus tussen een pitabroodje.
Falafel met komkommersaus
Voor 2 pers.
- 4 Pitabroodjes
- 1 Ui
- 1 teen Knoflook
- 0.5 Komkommer
- 1 klein teentje knoflook (geperst)
- 4 grote eetl. Kwark
- 1 Blikje kikkererwten 400 gr.
- 1 Ei
- 4 eetl. Paneermeel
- 1 eetl. Ras el Hanoud specerijen
- 1 eetl. Citroensap
- Zonnebloemolie (voor bakken)
Verder nodig:
- Keukenmachine
- Koekenpan
- IJsknijper
- Oven
- Evt. rasp
Bak de pitabroodjes af volgens de verpakking. Snij de ui en knoflook grof. Rasp een helft v.d. komkommer met een rasp of in de keukenmachine. Snij de andere helft in plakjes voor als garnering op je pitabroodje. Meng de geraspte komkommer met de geperste knoflook en kwark. Breng dit op smaak met zout en peper. Laat de saus even staan zodat de smaken goed door kunnen trekken.
Doe in een keukenmachine met mesbladen de kikkererwten, het ei, paneermeel, de specerijen, citroensap, de ui en knoflook. Snij alles fijn tot het een mooi dikke massa is geworden waar je balletjes uit kunt maken. Breng het op smaak met een beetje zout en peper.
Zet een koekenpan op het vuur met wat zonnebloemolie. Schep met de IJsknijper een bolletje en doe deze in de pan. Plet deze iets met je hand of de achterkant van een lepel. Herhaal dit tot er 4 in je pan zitten. Hoeveel er in je pan passen is natuurlijk afhankelijk van de grote van je koekenpan. Bak de falafel mooi goudbruin. Dit kun je het beste langzaam doen zodat het mooi rustig van binnen warm word. De burgertjes zijn nogal teer en scheuren gemakkelijk. Draai ze heel voorzichtig om met een spatel en je hand/lepel. Bak de andere zijde van de falafel-burgertjes mooi goudbruin. Houd ze warm en herhaal dit tot het mengsel op is.
Snij de pitabroodjes open en doe hier een paar plakjes komkommer in. Doe hierop 2 kleine burgertjes. Als laatste kun je hier een flinke lepel saus op doen. Serveer de overige saus in een schaaltje bij de broodjes.
Eet smakelijk!
Hou je wat falafel en saus over? ‘s Avonds kun je hier heerlijk van snacken!
Ik heb een blik kikkererwten voor dit gerecht gereserveerd. Ik vraag me af of de falafel kan in de oven gebakken worden. Wij lusten geen frituur…
Beste LauraNOC,
Je hoeft de falafel niet te frituren maar je kan ze gewoon in een beetje zonnebloemolie bakken. Uiteraard kun je ook olijfolie gebruiken of een andere soort die je lekker of gezonder vindt.
Maak ze alleen niet te groot, want dan wordt het lastig om ze goed om te draaien.