Frisee salade met spekjes uit de Vogezen – De Salade Vosgienne, zoals deze Frisee salade met spekjes officieel heet is een heerlijke maaltijdsalade met spekjes, aardappel en ei. Frisee salade is niet altijd makkelijk te krijgen, maar met andere, liefst knapperige sla is hij bijna nét zo lekker.
Wat is frisee salade?
Frisee salade, ook wel krulsla, is familie van de andijvie. De smaak is redelijk bitter en de textuur knapperig. De bittere smaak wordt in deze salade behoorlijk in balans gebracht door de toevoeging van spek, ei, crème fraîche en (in de schil gekookte) aardappelen, die in dit hele spannende samenspel zelfs zoet lijken te smaken.
Frisee salade met spekjes uit de Vogezen
Nodig voor 4 personen:
- 1 krop (Frisée) sla (hoeveelheid naar behoefte)
- 500 gr. middelgrote aardappels
- +/- 200 gram spekjes
- 4 eetlepels crème fraîche
- 4 eieren
- 1½ theelepel mosterd
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- peper en zout
Laat de aardappelen de schil en kook ze beetgaar. Was zo nodig de sla, mangel hem droog in een sla centrifuge en scheur hem in kleine stukjes. Drapeer de blaadjes op een grote schaal, of over 4 borden. Bak ondertussen de spekjes uit.
Maak een dressing met de olie, azijn, mosterd en peper en zout (klutsen met een vork helpt goed om de dressing te monteren d.w.z. dat hij wat dikker wordt). Schenk vast de helft van de dressing over de frisee salade. Als de aardappels bijna gaar zijn en de spekjes bijna knapperig, kook dan de eitjes zacht tot halfzacht (4 à 5 minuten in kokend water!).
Giet ondertussen de aardappelen af en spoel ze even onder koud water. Dan kun je gemakkelijk de schil verwijderen. Snijd de aardappelen in plakjes.
Laat de eitjes schrikken. Drapeer de nog warme aardappelplakjes over de sla. Doe hetzelfde met de spekjes en afmaken met het eitje en een klodder crème fraîche. Nog een beetje peper en zout over het ei en de plakjes aardappel, nog wat dressing erover en genieten maar.
TIP: officieel wordt het eitje niet gekookt, maar gepocheerd. Nu had ik daar niet zo’n zin in, maar probeer het gerust. Nog nét iets authentieker. Lees hier hoe je een ei pocheert.