Frittata – Een frittata is een Italiaans eiergerecht, een soort omelet, ontstaan uit armoede. Het is heerlijk voor een lunch of lichte maaltijd, maar in kleine stukjes gesneden ook koud erg lekker als borrelhapje.
Je kunt er lekkere restjes in verwerken. Als basis heb je natuurlijk de eieren, dit vul je aan met pasta of gekookte aardappelen en groenten zoals prei, tomaat, boontjes, erwten, uien of net wat je hebt liggen. Snijd ze in mooie stukjes, die niet te grof zijn, maar zo dat je wel nog kan zien wat het is. Je kunt hier dus bijvoorbeeld een restjes gekookte boontjes voor nemen. Is de groente nog niet gaar? Roerbak de groenten dan eerst. Het bakken gaat het beste in een koekenpan met een antiaanbaklaag waar een deksel op past. Heb je geen passende deksel dan dek je de pan af met aluminiumfolie. De frittata moet al naar gelang de dikte 15 tot 30 minuten garen, dit gaat met deksel erop iets sneller. Ook is de deksel handig om de koek te draaien, maar met een groot bord lukt het ook.
Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken
Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Frittata
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 eieren
- 100 gram gekookte aardappels of pasta
- 1 rode ui
- stukje prei
- 50 gram spekblokjes
- hand vol kerstomaatjes
- 50 gram slagroom
- bieslook
- peper en zout
- rucola
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je frittata:
Bak de spekblokjes uit en voeg er de in ringetjes gesneden prei en ui aan toe. Bak dit even kort door. Klop de eieren in een kom los met room, zout en peper naar smaak. Voeg er de spekblokjes en het groentemengsel aan toe. Verwarm een beetje zonnebloemolie in de pan en giet er het eimengsel in de pan. Verdeel er de kerstomaatjes over en dek de pan af met een deksel of folie. Zet het vuur laag en laat het ei stollen. Kijk na een kwartiertje en als het ei niet meer vloeibaar is schuif je de frittata op de binnenkant van je deksel of op een bord. Leg nu de pan er omgekeerd op en draai dit samen snel om. Laat dit nog eventjes bakken en schuif de frittata op een bord. Garneer de frittata vervolgens met rucola en wat kerstomaatjes.
Tafel lekker !!