Gedoemsel, stoofpot van verse groenten uit de tuin – Als kind was het altijd feest om bij oma te gaan eten, het was er veel beter dan thuis, tenminste dat vonden wij. En toch gebruikte oma dezelfde ingrediënten als thuis, maar er was misschien dat ietsje meer….’’geduld’’. Zoals deze stoofpot, hoe langzamer deze wordt klaargemaakt hoe lekkerder!
De moestuin is weer populair. Vooral de oogst is natuurlijk een feest. Die oogst geeft zoveel lekkere inspiratie in de keuken. Het is een kwestie van durven en proberen. Bij onderstaande stoofpot kun je diverse soorten vlees proberen. Varkensvlees, spek, worst, maar echt nodig is het niet. Je kunt het dus prima een vegetarische maaltijd laten.
Gedoemsel
- 700 gr wortels in schijfjes gesneden
- 4 stengels bleekselderij in kleine ringetjes gesneden en de bladeren gesneden
- 3 uien, in partjes verdeeld
- 3 niet te grote preien in ringen gesneden
- 700 gram kleine aardappels
- 200 gr verse erwtjes
- 2 laurierbladeren
- 400 ml kippenbouillon van een blokje
- peterselie fijngesneden om af te werken
- 3 stuks lente-ui in schuine stukjes gesneden
- boter
De uien in een ruime pan doen. Dan de aardappels en wortelschijfjes erop en vervolgens de selderij en de prei. De kippenbouillon toevoegen en een paar klontjes boter op de groenten leggen en kruiden met een beetje kaneel en peper en zout. Nu de pan afsluiten met de deksel.
Op laag vuur heel langzaam laten gaar stomen, zodat alle smaken zich vermengen. Als de aardappels gaar zijn het deksel van de pan nemen en de erwtjes erbij voegen. Nogmaals 15 min zonder deksel verder laten sudderen. Vlak voor het opdienen schep je er de peterselie en de lente-ui door.
Mijn oma voegde ook nog een klein beetje kristalsuiker toe, vlak voor het opdienen, maar persoonlijk vind ik dat dan de pure smaak een beetje verloren gaat.
Tafel lekker!