Gehaktschotel ‘Hachis Parmentier’ met zoete wortel – Soms wil je iets anders doen met je aardappels, vlees en groente: eenvoudig maar lekker, goedkoop maar smaakvol, verantwoord maar vullend. Een gehaktschotel is dan een uitkomst. Of, zoals de Fransen hem chic noemen: Hachis Parmentier. Deze is bovendien bijzonder geliefd bij jong en oud, vanwege de zoete worteltjes. Maar ik zou je willen uitnodigen, om zelf te gaan variëren en experimenteren met dit basisgerecht.
Gehaktschotel
Nodig voor 4 tot 6 personen
- 500 gr. gehakt naar keuze
- 800- 1.200 gr. aardappelen (liefst kruimig, maar dat hoeft niet)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 600 – 800 gr. winterpeen of wortelen
- 2 el. (olijf)olie
- 2 el. gembernat of -siroop
- 1 tl. gemberpoeder
- scheut melk (1 à 2 dol., afhankelijk van de soort en hoeveelheid aardappels)
- 50 gr. boter
- peper en zout
- eventueel nog wat broodkruim, paneermeel of beschuit
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Zet ze op met zout water en laat ze koken tot ze gaar zijn (zal ongeveer 10 – 15 min. Zijn, afhankelijk van de grootte van de stukjes).
Zet de oven aan op 190 graden, als je meteen wilt eten. Je kunt ook alle stappen volgen en pas later de ovenschotel in de oven zetten ( zelfs nog de volgende dag).
Schil of schrap de wortels en snijd ze in plakjes. Bak ze in de koekenpan met een eetlepel olie. Voeg na ongeveer 5 minuten nog een scheutje gembernat en het gemberpoeder toe. Laat nog een paar minuten zachtjes doorpruttelen.
Snipper ondertussen het uitje en pel de teen knoflook.
Vet een ovenschaal in met een beetje boter en leg de gare wortelstukjes op de bodem.
Hergebruik de koekenpan met een nieuwe el. olie. Bak eerst de uisnippers een paar minuten glazig. Voeg dan het gehakt toe en bak het rul. Knijp het teentje knoflook er over uit en bak dat even mee. Voeg nu 1 el. tomatenpuree toe, met misschien een scheutje water. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg het gehaktmengsel toe.
de aardappel zullen nu wel gaar zijn. Giet ze af en maak een puree: voeg bijna alle boter toe (laat een klontje over om in vlokjes straks op de puree te doen), een flinke scheut melk en stamp fijn met de pureestamper. Voeg desnoods nog wat extra melk toe, als de puree niet smeuïg genoeg is. Voeg nu naar smaak peper en zout toe.
Smeer de puree voorzichtig over het gehaktmengsel. Voeg nog wat vlokjes boter toe en bestrooi met wat paneermeel, verkruimelde beschuitjes of wat broodkruim, om een mooi korstje te krijgen.
Ongeveer 20 à 25 min. in de oven.
Varieer gerust met verschillende groente, restjes vlees of zelfs aardappels: gebruik eens zoete aardappels, of knolselderijpuree.