GEKARAMELISEERDE EN GESMOORDE VENKEL
Ik ben een echte fan van venkel: het heeft een frisse maar spannende lichte anijssmaak, een lekkere ‘bite’ en de groente is niet veeleisend: je kunt de knollen makkelijk bewaren en bereiden. Bovendien smaakt deze groente heerlijk bij zowel vis als vlees. Sla dit gerecht niet over als je niet weet hoe je een venkel moet schoonmaken, ik leg het je stap voor stap uit!
Nodig voor 2 à 3 personen:
- 2 venkelknollen
- +/- 50 gram boter
- flink borrelglaasje droge vermouth (liefst Noilly Prat)
- 2 theelepels suiker
- eventueel een snufje zout
Snijd met een stevig koksmes van de onderkant van de venkel een stukje van ongeveer ½ cm. weg. Snijd de uitstekende scheuten ook weg. Snijd de venkel nu van boven naar beneden in vieren. Dus: zowel door de lengte als in de breedte van boven naar beneden. Bij elk kwart zie je nu een driehoekje waar de dikke bladeren aan vast zitten. Dit driehoekje, dat wat bitterder is, haal je zoveel mogelijk weg. Klaar! Het is niet erg als sommige blaadjes nu loslaten.
Smelt de boter in de pan en voeg de venkelparten toe. Laat de venkel ongeveer 5 minuten lekker bakken en draai de stukken af en toe met twee spatels om, zodat ze overal een beetje bruin worden. Maak je niet druk als ze een beetje uit elkaar vallen. Voeg dan de suiker toe en zet het vuur nog wat hoger. Onder voortdurend omhusselen nu de venkelstukjes ongeveer 3 minuten laten karameliseren. Zet het vuur lager en voeg dan de vermouth toe. Het zal eerst even sissen, dat is niet erg en daarna laat je nog gedurende ongeveer 10 minuten de vermouth inkoken. Is de vermouth eerder ingekookt? Voeg dan nog wat vermouth toe. Eventueel nog wat zout toevoegen, maar ik vind het niet nodig.
Lekker bij een stukje (rund)vlees, maar ook heerlijk bij vis, zeker bij zalm en forel.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?