Gladde cranberrysaus – ook als jam te gebruiken – Cranberrysaus past goed bij wild en kalkoen. De saus is uit de Verenigde Staten komen overwaaien, omdat cranberry’s daar oorspronkelijk vandaan komen. Maar wist je dat ze ook op Terschelling groeien? Het verhaal gaat – of het waar is, doet er niet toe, het is een mooi verhaal – dat er ooit een ton met cranberry’s vanuit een schip uit Amerika aanspoelde op de waddeneilanden. Een jutter vond het vat en hoopte iets waardevols te vinden en toen hij de bessen vond, gooide hij deze inhoud weg. Ze bleken goed te gedijen. Cranberry’s zijn harde zure bessen, die je niet rauw kunt eten, maar gekookt smaken ze prima. En omdat ze heel veel pectine bevatten – dat is het stofje dat er voor zorgt dat er, bij de toevoeging van suiker een gelei ontstaat, kun je er mooie, dikke sausen of jams mee maken. De Nederlandse naam (die nauwelijks wordt gebruikt) is de grote veenbes, niet te verwarren dus met de – wél inheemse – kleine veenbes.
In de traditionele cranberrysaus zitten vaak harde velletjes. Daar hou je van of niet. Ook de smaak kan nogal zuur uitvallen en dat wil je niet met bakken suiker compenseren. Daar hebben we wat op gevonden. Deze variant wordt gezeefd en opgefrist met sinaasappelsap en specerijen. Heerlijk! En omdat de saus dankzij de pectine zo lekker dik wordt, is hij ook goed als cranberry-jam te gebruiken.
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Gladde cranberrysaus – ook als jam te gebruiken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 pak (liefst verse) cranberry’s à 375 gr.
- 3 sinaasappels
- +/- 100 – 150 gr. suiker
- 1 stokje kaneel
- +/- 4 kruidnagels
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de cranberrysaus:
Doe de cranberry’s met 100 à 150 gr. suiker, het sap van de sinaasappels, het kaneelstokje en de kruidnagels in een pannetje op het vuur. Breng aan de kook en laat ongeveer 15 min. pruttelen, totdat de bessen zijn opengebarsten.
Het vuur uitzetten en het mengsel door een zeef halen. Als de saus afkoelt, zal hij snel nog dikker worden.
Afgesloten in een pot, kun je de saus gemakkelijk een week in de ijskast bewaren.
Tafel lekker !!