Souvlaki; Griekse gegrilde vleesspiesjes – Souvlaki (meervoud: souvlakia) is een Grieks vleesgerecht, waarbij gemarineerde stukken vlees op een spiesje worden gestoken om vervolgens te worden gegrild, liefst op een open vuur (bijvoorbeeld de barbecue) buiten. Souvlaki betekent in het Grieks gewoon ‘spiesje’. Oorspronkelijk werd het gerecht louter met lamsvlees bereid. Maar tegenwoordig vind je ook varianten met varkensvlees of kip. Rundvlees wordt in Griekenland weinig gegeten, maar dat betekent niet dat onderstaande marinade voor souvlaki niet lekker zou zijn bij een mals stukje rundvlees.
Witte balsamico azijn vind je tegenwoordig ook meestal wel in de supermarkt. Eventueel kun je witte wijnazijn gebruiken en daar suiker of honing aan toevoegen.
Souvlaki; Griekse gegrilde vleesspiesjes
Voor 4 personen:
- ½ kilo varkenshaas, lamsvlees (bijvoorbeeld lamsbout zonder bot) kipfilet en/of runderlende
- 50 ml witte balsamico
- 60 ml olijfolie
- 50 ml citroensap
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 2 theelepels zeezout
- ¼ theelepel zwarte peper
- 1 ½ theelepel oregano
Snijd het vlees in grote, maar wel gelijke stukken, zodat het vlees allemaal tegelijkertijd kan garen.
Idee: je kunt ook diverse soorten vlees door elkaar gebruiken, dat komt de smaak alleen maar ten goede!
Maak marinade met de balsamico (of witte wijnazijn en wat suiker of honing), olijfolie, citroensap, knoflook en de andere specerijen. Doe de dobbelstenen vlees erin en laat ze een aantal uren, maar liefst nog een hele nacht afgedekt in de koelkast staan. Zo trekken alle smaken er goed in.
Als je satéprikkers in plaats van spiezen gebruikt: leg dan, 15 à 30 minuten voordat je de spiezen gaat maken, het aantal satéprikkers dat je denkt nodig te hebben in het water. Zo zullen ze niet te gauw verbranden.
Haal het vlees uit de marinade en prik de stukken satéprikkers of spiesjes prikken. Je kunt het vlees prima grillen in een grillpan, maar eerlijk is eerlijk: ze smaken nóg lekkerder op de barbecue. Zorg dat het vuur redelijk hoog staat en grill het vlees kort totdat het bruin is. Keer de spiesjes af en toe om en breng met een kwastje nog wat marinade aan. Lekker met Griekse gebakken aardappeltjes, in een pitabroodje (haal de spiesjes er dan wel uit) en/of een Boeren Griekse salade.