Groene kool met krokante korst – Deze fantastische koolschotel is een prachtig bijgerecht bij winterse vleesgerechten. Een erg eenvoudige bereidingswijze met een groots resultaat. Kool is supergezond, dus het kan geen kwaad om dit vaker op je menu te zetten.
Groene kool – ook wel Savooiekool genoemd, naar de streek waar hij oorspronkelijk vandaan komt: de Savoye – is helaas niet zo populair als zijn witte en rode zusjes. Dat is jammer, want de textuur is erg prettig en de kool heeft een volle smaak. Maar als je dit recept voor groene kool met krokante korst uit hebt geprobeerd, zal de populariteit van deze groente snel terugkomen!
Vervang eventueel runderbouillon door groentebouillon en laat de spekjes achterwege als je het vegetarisch wilt houden.
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Groene kool met krokante korst
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 groene kool van +/- 800 – 1.000 gr.
- 1 l. runderbouillon, of 1 blokje (runder)bouillon
- 200 -250 ml slagroom
- 1 à 2 teentje knoflook
- 1/4 bosje verse tijm of 1 el. gedroogde tijm
- 100 – 125 gr. gerookt spek
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 75 gram paneermeel of, nog liever, grof broodkruim
- peper en zout
- 2 el. olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Groene kool met krokante korst maak je zo:
Verwarm de oven vast voor op 180 graden. Breng in een grote pan de bouillon aan de kook of het water met het bouillonblokje. Verwijder de harde knoest en snijd de kool in reepjes, van +/- 1 cm. breed. Doe ze in het kokende water en blancheer ze – zo noem je dat – 5 minuten. Giet de kool af in een vergiet.
Tip! Bewaar het kookvocht, dat is een prima basis voor een winterse soep.
Ondertussen rasp je de Parmezaanse kaas en verwijder je de groene kern uit de teentjes knoflook.
Doe de slagroom, met de Parmezaanse kaas en de tijm in de pan die je zojuist gebruikte en zet het vuur weer aan. Knijp met een knoflookpers de teentjes fijn en voeg dat toe aan het roommengsel. Breng desgewenst nog op smaak met wat peper en zout. Voeg de reepjes kool weer toe en breng even aan de kook. Roer af en toe even door.
Snijd ondertussen de spekjes in reepjes.
Giet nu het kool-roommengsel in een ovenschotel en verdeel de spekjes er over. Bestrooi rijkelijk met paneermeel of broodkruim, en besprenkel nog even met een beetje olijfolie.
Bak in 20–25 minuten goudbruin. Groene kool met krokante korst is heerlijk bij varkensvlees!
Tafel lekker !!