Nu de goudreinetten er weer zijn willen we allemaal weer appeltaart bakken. Maar probeer ook eens deze bladerdeeg appeltaartjes. Voor bij de koffie, maar ook als dessert met een bolletje ijs. Voordat je de eerste hap neemt moet je echt even de tijd nemen om dit culinaire stilleven te bewonderen.
-
4 plakjes bladerdeeg (roomboter)
- 2 grote goudreinetten
- poedersuiker
- abrikozenjam
Leg de plakjes bladerdeeg op een bakplaat en laat ze iets ontdooien. Steek met het glas, of een kookring) een cirkel in elk plakje bladerdeeg. Duw daarvoor op het glas tot de randen iets opkrullen.
Haal met een appelboor het klokhuis uit de appel. Schil de appel niet. Snijd de appel van boven naar beneden in tweeën en snijd de helften in flinterdunne plakjes.
Schik de appelschijfjes dakpansgewijs in de deegcirkels. Bestrooi met poedersuiker en zet 15 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.
Maak ondertussen de abrikozenjam aan met een beetje water. Na 15 minuten bakken de abrikozengelei over de gebakjes strijken. Nog 5 minuten nabakken.
Garneer met poedersuiker en serveer direct.
Tip: Bestooi het bladerdeeg met speculaaskruiden voor je de appel er op legt. Je kunt hier ook kaneel voor gebruiken.