Recepten om zelf te maken



Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Zuurkoolstamppot. In herfst en winter gaat er niets boven een oer Hollandse stamppot met rookworst en spek. Daar komt Nederland ’s avonds graag weer voor thuis.

zuurkoolstamppot

  • 1 kilo kruimige aardappelen (eigenheimer of doré zijn hiervoor prima aardappelsoorten)
  • 500 gram zuurkool (vatverse)
  • 300 gram magere spekblokjes
  • 4 deciliter water
  • 1 theelepel zout
  • 25 gram boter of margarine
  • eventueel 1 deciliter melk
  • peper

Verhit wat boter in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes uit. Schil en was de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de aardappelen en de zuurkool in de pan, voeg zout toe en kook alles in ca. 25 minuten gaar. Giet de zuurkool af en bewaar het kookvocht. Stamp de aardappelen en de zuurkool fijn. Roer de boter of margarine, een deel van het kookvocht en/of de hete melk door de stamppot. Breng de stamppot op smaak met de peper, meng er de spekblokjes door en warm nog een keer goed door. Klaar is je zuurkoolstamppot.

Zuurkoolstamppot tips

Serveer met een verse slagers rookworst.

Lees: Alles over zuurkool

 

 



hoofdgerechten


  • Big mama

    Zuurkool stamppot met witte bonen. Deze apart verwarmen en er op het laatst als de stamppot klaar is door mengen. Natuurlijk ook spekjes uitbakken en als extra een stukje rookworst.

  • Marlon

    Waarom beginnen met de spekblokjes opbakken? Dan gooi je koude spekjes in je lekkere stamppot, zonde…

  • sunsun

    een met wat sambal erdoor is de zuurkoolstamppot nóg lekkerderderder!

  • Megannn

    ook lekker met kip

    vervang de spekjes voor gebakken en fijn gesneden kipfilet.

    even opbakken met een plakje kaas

  • jjverdenius

    het ziet er wel goed uit maar zo als oma recept die doet zuurkool gelijk met aardappels. met het stampen een klein beetje jus toe voegen. heer lijk.ook een beetje warme melk doet wonderen

    • piko

      aard appelen in de pan spek er op dan de zuurkool er op
      dat is een goede hap stampen spek in kleine stukjes sniijden
      een konings maal

  • Francien

    Leuk al die reacties

  • ikke

    Hallo

    Je kunt het best in 1 pan koken maar houd dan rekening met een kooktijd van ca 45 min.

  • Nienke

    Moet de zuurkool niet in een aparte pan? Mijn ervaring is dat als je aardappelen en zuurkool in 1 pan doet, de aardappelen niet gaar worden vanwege het zuur van de zuurkool…..

    • Klopt helemaal Nienke, we zien dat het er niet heel duidelijk staat. Maar zeker in twee verschillende pannen koken!

      • Bea

        Mijn moeder kookte het altijd samen in 1 pan . De worst werd ook nog meegekookt op het laatst voor de smaak. De aardappels worden altijd prima gaar. Je moet het denk ik alleen wat langer zachtjes laten koken.

    • Francien

      Ben het mee eens je aardappels worden bijna niet gaar.

      • Boudewijn

        Lijkt idd zo maar half uur voor allebei in een pan is meer dan genoeg. Wel kruimige aardappelen gebruiken natuurlijk. En een gesnipperd uitje rauw mengen vlak voor het opdienen geeft een heerlijke “bite”…