Mexicaanse Confetti rijst
Confetti rijst, of het een vinding is van de Amerikaanse Mexicanen, of een authentiek Mexicaans gerecht, ik weet het eerlijk gezegd niet. Feit is dat veel ‘Mexicaanse’ recepten die hun weg gevonden hebben naar de rest van de wereld, beïnvloed zijn, veranderd zijn door de Amerikaanse eetgewoontes, de Amerikaanse smaak. Want de Mexicanen zelf (zij die in Mexico leven) doen er niet zo veel aan om hun recepten te promoten in het buitenland. De recepten waar wij de beschikking over hebben, komen doorgaans van de Mexicanen die in Amerika wonen, er misschien zelfs geboren zijn, of van Amerikanen (en andere buitenlanders) die de Mexicaanse keuken omarmt hebben. Wij kennen in Nederland zodoende voornamelijk de zogenaamde Tex-Mex keuken. Maar goed, in het midden gelaten of confetti rijst authentiek Mexicaans genoemd mag worden, het is een fijn, kleurrijk gerecht en het smáákt in ieder geval Mexicaans. Wij eten het graag, net als de groene rijst waar ik al eerder over schreef. Confetti rijst combineert met van alles. Vlees, kip of vis, maakt niet uit.
Ronde rijstkorrels
Confetti rijst kun je op talloze manieren maken. Het uitgangspunt is dat je de rijst à la risotto of paella even bakt in wat olie en dan samen met een aantal kleurrijke ingrediënten laat garen in een bouillon. Ik heb daarom geen langkorrelige rijst gebruikt, maar de rondere carnaroli. Je kunt ook arborio rijst gebruiken of rijst die verkocht wordt als paellarijst. Trouwens, volgens Rick Bayless, een beroemde Amerikaanse chef-kok, die intensief onderzoek gedaan heeft naar de Mexicaanse keuken, gebruikt men in Mexico sowieso geen langkorrel rijst, maar een rijsttype met een wat rondere korrel.
Jalapeño
De jalapeñopeper die ik gebruik, (ook wel geschreven als jalapeno) zal niet bij iedereen bekend zijn. Het is een beetje stompe, dikhuidige Mexicaanse peper. Hier in Nederland worden ze geteeld door het bedrijf Westlandpeppers. Ik was daar vorig jaar in het kader van mijn zoektocht naar Mexicaanse producten nog op bezoek. En jawel hoor, je ziet de verse jalapeño inmiddels gelukkig ook gewoon in de supermarkt liggen. Het is (tegenwoordig) een tamelijk pittige peper, want ze worden met name voor de Amerikaanse markt geteeld. En in de VS wil men hete pepers! Vervang hem desgewenst door een mildere peper, of gebruik een gedeelte van de peper en voeg naar wens wat groene paprika toe aan de rijst.
Mexicaanse Confetti rijst maken
Voor 4 personen
- 2 el plantaardige olie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 250 gram arborio-, carnaroli- of paellarijst
- ½ blikje tomatenblokjes met vocht (inhoud 400 gram)
- 250 ml kippenbouillon
- ½ oranje (of gele) paprika, in kleine blokjes
- 1 jalapeño, gesnipperd (desgewenst van de zaadlijst ontdaan)
- ½ bosje koriander, grofgehakt
Neem een pan met een dikke bodem (braadpan) en verhit de olie daarin. Fruit eerst de ui zachtjes aan en voeg dan de knoflook toe. Laat ook de knoflook een beetje zacht worden. Bak dan de rijstkorrels mee. Roer ze tijdens het bakken goed om, zodat de korrels rondom bedekt worden met een laagje olie.
Voeg de helft van de tomatenblokjes uit blik toe en ook de helft van het vocht. Doe de bouillon erbij, de paprika en de jalapenopeper en breng het geheel aan de kook. Zodra de rijst kookt, zet je de pan met de deksel erop op een laag vuurtje (stoofpitje) en laat je hem zachtjes garen. De rijst is gaar in 15 tot 20 minuten. Controleer na 15 minuten of de boel niet begint aan te branden, voeg er eventueel een klein beetje bouillon of water aan toe. Zet het vuur uit, als het al vocht is opgenomen en de rijst voldoende gaar is. Laat de gesloten pan nog zo’n 10 minuten staan voor je de rijst opdient.
Schep de korianderblaadjes er vlak voor je opdient doorheen en garneer de rijst eventueel met een achtergehouden takje koriander.
Variaties: Je kunt ook nog wat maiskorrels door de rijst doen of in plaats van een verse jalapeno de peper uit blik/potje gebruiken. En, wil je dit gerecht maken met verse tomaten? Rooster de tomaten dan, naar Mexicaans gebruik, in een droge pan tot de velletjes zwart beginnen te blakeren. Verwijder vervolgens de velletjes en hak de tomaten in blokjes.