Stoofpotje van gerookte hamschijf met peterseliesaus – Ik houd van makkelijke eenpansgerechten, waarbij smaken elkaar versterken. Beetje groente snijden, stukje vlees erbij, wat kruiderij, niet te veel handelingen, paar uur in de oven en een heerlijke maaltijd op tafel getoverd. Vaak zijn het stoofpotjes en ik maak ze in de winter in allerlei soorten en maten. Meestal maak ik wat meer, want stoofpotjes zijn prima in te vriezen. Weet je dat je met de hamschijf ook heerlijke stoofvleesgerechten kunt maken? De meeste van jullie zullen hem kennen als smaakmaker in je erwtensoep, maar gebruik het eens op een andere manier. Dit bovenbeen van een varken heeft door het bot alles om een geweldige smaakboost te geven aan je soep dus waarom dan ook niet gebruik maken van dit heerlijke stuk vlees in een stoofgerecht. Heerlijk mals gegaard in de oven met laurier en tijm maakt het weer een fijne pot-op-tafel. Omdat ik meestal wat grotere stukken gebruik zodat ik meteen kan invriezen heb ik vaak een bevroren stuk. Ik laat deze dan eerst een nacht in een pan met water weken. Zet het vlees dan wel in de koelkast en vul de pan zover dat de hamschijf net onder water staat.
Dit recept komt uit de nieuwe “Bespaar met Jamie” van Jamie Oliver die in het bijschrift ook nog een aangeeft dat hamschijven hartstikke goedkoop zijn, dus in deze tijden van crisis ook mooi meegenomen. Het is een prima basisrecept dat je naar jouw smaak kan aanpassen door er bijvoorbeeld bonen, een rood pepertje, paprika, tomaten, bonen of doperwten aan toe te voegen. Voeg de bonen of doperwten er dan wel aan toe als de hamschijf zo goed als gaar is. De peterseliesaus die bij deze basis staat, smaakt daarnaast ook heerlijk bij bijvoorbeeld een groenteschotel. De saus krijgt bonuspunten omdat hij heel eenvoudig is klaar te maken! Een recept voor in je eigen boekje dus als je dit heerlijke kookboek niet op de plank hebt staan!
Stoofpotje van gerookte hamschijf met peterseliesaus
Stoofschotel voor 4 personen
- een grote pan die ook in de oven kan
- oven op 170 graden
- stuk vochtig bakpapier ter grootte van je pan
- 1 gerookte hamschijf van 800 gr
- 2 uien, geschild, grof gesneden
- 3 winterwortelen, grof gesneden
- 500 gram aardappels, geschild, gehalveerd
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes verse tijm (touwtje eromheen, zodat je ze weer makkelijk uit de pan kan halen)
voor de saus:
- 1 bosje verse peterselie (ca 30 gram)
- 1 laurierblaadje
- 10 gram boter
- 10 gram bloem
- 250 ml halfvolle melk
- 2 tl gladde mosterd
- 1 el witte wijnazijn
Doe de hamschijf, uien, aardappels, wortelen, 2 laurierblaadjes, tijmbundeltje in de pan met zoveel water dat alles net onder staat. Breng aan de kook en laat het 20 minuten koken. Schep het schuim regelmatig af.
Leg een vochtig stuk bakpapier ter grootte van de pan over de hamschijven (zodat er zo weinig mogelijk vocht verloren gaat en het vlees lekker mals blijft) en zet de pan met deksel 2,5 uur in de oven.
Maak ondertussen alvast de peterseliesaus en warm hem op als de hamschijf klaar is. Pluk wat blaadjes van de peterselie en leg apart voor garnering. Snijd de rest van de peterselie (blaadjes en steeltjes) fijn. Smelt de boter in een pan en roer de bloem er doorheen met een houten lepel. Giet al roerend scheutjes melk erbij tot je een gladde witte saus hebt. Roer de mosterd, de gesneden peterselie en het laurierblaadje erbij. Voeg als laatste beetje bij beetje de azijn, peper en zout toe. Laat 15 minuten pruttelen totdat de saus de juiste dikte heeft. Proef de saus en maak eventueel verder op smaak met wat peper en zout. Zet de saus opzij tot de hamschijven klaar zijn en warm dan langzaam weer op.
Als het vlees lekker mals is en van het bot valt, haal dan de hamschijven uit de pan en pluk het vlees met twee vorken van het bot. Gooi het bot en het zwoerd weg. Haal het bundeltje tijmtakjes uit de pan. Doe het vlees terug in de pan of leg het op een schaal en schep de heerlijk gegaarde aardappels en winterwortelen eromheen. Vergeet je saus niet!
Gerookte hamschijven koop je bij de echte slager.
Eet lekker!