Er zijn vele manieren om gehaktballen op tafel te krijgen, maar niets gaat boven de eigen gemaakte gehaktballen. Gewoon volgens het recept van je oma en dan lekker serveren met gekookte aardappelen en sperzieboontjes. Dat is een echte Hollandse maaltijd!
- 1 ei
- 1/2 dl melk
- 3 beschuiten
- nootmuskaat
- gemalen kruidnagel
- zout
- peper
- 500 g half-om-halfgehakt
- 4 eetlepels boter
- 1 eetlepel tomatenpuree
Ei met 1/2 dl melk loskloppen. Beschuiten boven ei verkruimelen. Nootmuskaat, kruidnagel, zout en peper naar smaak erdoor roeren. Eimengsel door gehakt kneden en er met natte handen 4 even grote ballen van vormen. In braadpan boter verhitten. Als schuim begint weg te trekken, gehaktballen in pan leggen en op hoog vuur aanbraden. Ballen met houten spatel in het rond rollen, zodat ze mooi egaal bruin worden. Vuur laag draaien, deksel op pan leggen en gehaktballen ca. 20 minuten zachtjes bakken. Af en toe omkeren. Gehaktballen uit pan nemen en warmhouden. Tomatenpuree door bakvet roeren en 1 dl water toevoegen. Geheel aan de kook brengen en aanbaksels goed losroeren. Jus op smaak brengen met zout en peper.