Hummus is een dip van kikkerwerten met sesampasta uit de Mediterrane keuken. Vooral de Grieken en Libanezen zijn er dol op. Serveer de hummus met stukjes brood of met rauwe groenten.
- 400 gram kikkererwten, geweekt of uit blik
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 3 eetlepels citroensap
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 3 eetlepels sesampasta (tahini)
- 2 eetlepels olijfolie extra vièrge
- peper, zout
- 1 takje peterselie
Pureer voor de hummus de erwten met de knoflook, het citroensap, het paprikapoeder, de sesampasta en 1 eetlepel olijfolie in de keukenmachine tot een mooi egaal mengsel. Voeg eventueel nog een scheutje water toe en breng op smaak met zout en peper. Doe de puree over in een schaaltje, besprenkel met de rest van de olijfolie en garneer met peterselie.
Laat de hummus vervolgens nog minstens een uur staan zodat de smaak zich optimaal kan ontwikkelen.
Keuken: Grieks, Libanees, Mediterraan