Kippenpoten met five spices, Ahornsiroop en Hoisinsaus. Kippenpoten wie lust ze niet, maar in deze zitten alle smaken van de Chinese keuken wel verborgen. Bovendien zien ze er leuk uit. Ik wilde wat experimenteren met smaken om de kip lekker te maken en dat is meer dan uitstekend gelukt. Zo’n pootje smaakt hemels.
Dit heb je nodig voor deze kippenpoten
- 1 ½ kilo kippenpoten van scharrelkip
- 2 ½ t Chinese five spices
- 2 el bruine suiker
- 1 el paprikapoeder (zoet)
- 3 teentjes knoflook (geperst)
- 25 ml hoisinsaus
- 2 el ahornsiroop
- 1 el honing
- 1 el sojasaus
- 2 el sesamolie
- 1 el dyon mosterd
- 2 cm verse gember (fijn)
- Zeezout
- 2 t zwarte peper
- 2 el arachide olie (pindaolie)
Maak eerst een mengsel van deze smaakmakers. Doe paprikapoeder, 2 tl five spices, mosterd, bruine suiker, knoflook, zout en 2 t zwarte peper in een bakje en meng ze goed door elkaar en smeer de poten daarmee goed in. Dek ze af met plastic folie en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Dan kan dit intrekken.
Neem dan een andere schaal en doe er Hoisinsaus, ahorn siroop (dat is mierzoet), lichte sojasaus, honing, sesamolie, gember en de laatste ½ t five spices in en meng goed door elkaar. Pak de poten uit de koelkast en rooster ze met een beetje pindaolie op indirecte warmte en barbecue of grill ze langzaam 4 minuten. Smeer dan de poten met een keukenkwast in met de “sappige” marinade uit het andere schaaltje. Doe dit steeds weer al draaiend. Blijf dus draaien en smeren. Zo krijg je niet alleen een mooie, glanzende en knapperige korst, maar worden ze ook steeds lekkerder. In de grill kan het ook, warmte van 2 kanten, maar blijf omdraaien en insmeren want het is beslist niet de bedoeling dat je kippenpoten verbranden. Leg ze dan op een bord of schaal. Feit is wel dat je zo een verschrikkelijk lekker pootje hebt.
Lekker als bijgerecht bij nasi of bami goreng, gewokte noedels of zo van de barbecue.