Lekker struinen op de markt, dat is één van mijn hobby’s. Niet is mooier als daar je verse ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. Regelmatig breng ik dan ook een bezoekje aan de poelier. Lekker hoor, een vers kippetje in een grote papieren zak, dat vraagt om een lekker gerecht.
Kippetje uit de oven
- 1 scharrelkip 1 à 1 1/2 kilo
- zout en zwarte peper uit de molen
- 3 handen vol verse kruiden (basilicum, peterselie, marjolein) alleen de blaadjes fijngehakt
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 citroen, gehalveerd
- 4 laurierblaadjes, in stukjes gescheurd
- 2 takjes verse rozemarijn
Verwarm de oven en een braadslee voor op 225 graden (gasovenstand 7).
Was de kip van binnen en van buiten en dep het beest zo droog mogelijk met keukenpapier.
Wrijf de buikholte in met zout en pak dan het puntje van het vel op de borstkant. Zorg dat het niet scheurt en trek het voorzichtig naar boven. Wurm met je andere hand het vel los van het borstvlees. Het zit vast met een stukje weefsel en je kunt dat laten zitten en er aan weerskanten langs gaan, of proberen het in het midden door te snijden.
Strooi wat zout in de ruimte die je hebt gemaakt en stop er gehakte kruiden in. Sprenkel er ook een klein beetje olijfolie in. Trek het vel over het borstvlees naar voren zodat er geen ‘bloot’ vlees is.
Vouw de vleugelpunten naar binnen en bind de kip zo stevig mogelijk op. Wrijf met je vingers een beetje olijfolie en het sap van een halve citroen in het vel van de kip en strooi er royaal zout en peper over.
Doe wat olie in een braadslede of ovenschaal. Leg de kip erin met de borst naar beneden en zet de braadslee terug in de oven. Laat de kip vijf minuten bakken en leg het dan op de andere borst. Laat nog vijf minuten bakken en draai de kip om. Braad de kip 1 uur in de voorverwarmde oven.
Tip: Gebruik het vet dat van de kip in de braadslee druipt om je aardappels te bakken of laat de aardappelen tegelijk met de kip in de braadslee gaar worden.
Inderdaad. Wat met de halve citroen? Een half jaar wachten op antwoord is meer dan beleefd!
De citroen mag bij de olijfolie om het kippetje in te wrijven. Excuus, we hebben blijkbaar de eerdere reactie over de kop gezien. Dit keer dus gelukkig geen half jaar 😉
wat doe ik met de gehalveerde citroen?