Klassiek haverbroodje
Ik bak regelmatig thuis brood, van speltbrood tot meergranenbroodje. Dit haverbroodje uit Havermoutje is compacter van structuur dan ik ben gewend. Dat is ook wel zoals verwacht omdat het een gluten-arm deeg is: in havermeel zitten geen gluten en in speltbloem weinig. De smaak van het broodje is prima en de volgende dag was het broodje ook nog lekker en niet droog. Door de structuur is het perfect voor bruschette. Er staat overigens in het recept een snufje zout. Dat zou voor mij te weinig zijn. Ik heb er een theelepel zout in gedaan zoals ik bij mijn meeste broodjes doe.
Klassiek haverbroodje
Ingrediënten
- 150 g havermeel
- 20 g havermout
- 10 g gedroogde gist of 20 g verse gist
- 220 ml lauwwarm water
- 150 g speltbloem
- 80 g volkorenmeel
- snufje zout
- olie, om in te vetten
Zo maak je het:
Los de gist op in 50 milliliter water in een grote kom. Doe het havermeel, de speltbloem, het volkorenmeel en 130 ml water bij het gistmengsel en kneed het geheel goed door.
Voeg geleidelijk de rest van het water en het zout toe en kneed tot het deeg een bal vormt die niet plakt en niet droog is. Laat het deeg 30 minuten rijzen in de kom en vet het
bakblik in.
Kneed het deeg nog een keer kort. Rol het door de havermout en leg het in het bakblik. Laat het deeg 45 minuten rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C. Zet het bakblik in de oven en bak het brood in circa 30 minuten mooi bruin en gaar.