Koninklijk wortel-sinaasappelsoepje – Iedereen mag er het zijne van vinden, maar ik ben blij dat we ieder jaar weer onze eigen speciale Hollandse koninklijke feestdag hebben. Dit jaar voor het eerst een koningsdag (ik verspreek mij nog steeds regelmatig), dus extra speciaal. Met de vrijmarkt, een versierde oranje stad, oranje tompouzen, oranje drankjes en oranje feesten één van de gezelligste dagen van het jaar!
Voor ons een moment om met een groep vrienden waarmee we altijd op deze dag afspreken, een heel jaar bij te praten. Met een biertje in de hand en een band op de achtergrond iedere keer een feestje en het is altijd ineens een stuk later dan je denkt. Hoe handig is het dan om een oranje soepje achter de hand te hebben. En omdat de zon in mijn herinnering toch vaker schijnt op deze dag dan dat het regent, een zonnig oranje soepje: een wortel-sinaasappelsoep. Kan het nog meer koningsdag zijn dat dit?
Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Koninklijk wortel-sinaasappelsoepje
Hoe maak je dit heerlijke soepje (dat trouwens op elke andere zonnige dag ook heerlijk smaakt) voor ongeveer 6 personen?
- staafmixer of blender
Ingrediënten:
- 2 uien, gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
- 3 tomaten, in blokjes
- 1 bos wortelen, geschild en in kleine stukjes
- 1,5 liter groentebouillon
- schil van 1 sinaasappel (met de dunschiller)
- sap van 2 sinaasappels
- 3 el volle yoghurt of 125 ml creme fraiche
- 1 limoen, in partjes
- 2 avocado’s, in plakjes
- 1 halve rode peper, fijngehakt
- 4 takjes koriander, alleen de blaadjes, fijngehakt
- 2 el granaatappelpitjes om te garneren, het seizoen is bijna voorbij, vind je ze niet, neem dan wat extra fijngehakte peper
- olijfolie
Bereiding:
Doe de ui en de bleekselderij samen met een scheut olijfolie in de pan en laat deze langzaam garen totdat ze zacht zijn. Voeg dan de tomaatblokjes en de wortel toe en bak deze nog een minuut of 5 mee. Schenk de bouillon en de sinaasappelschillen erbij, breng alles aan de kook en laat op laag vuur met de deksel op de pan een minuut of 20 koken tot de wortelstukjes zacht zijn.
Haal de sinaasappelschillen er met een schuinspaan uit en voeg de sinaasappelsap en yoghurt of creme fraiche toe. Pureer de soep met de staafmixer.
Schep ondertussen de plakjes avocado met wat limoensap, de fijngehakte peper en de koriander voorzichtig door elkaar. Serveer de soep in een diep bord, leg er wat van de gemarineerde avocado op en bestrooi met granaatappelpitjes. Geef de limoenpartjes er apart bij. Heerlijk met wat grof gesneden boerenbrood.
Eet lekker en een hele gezellige koningsdag!