Lamsnek – Het voorjaar, traditioneel de periode dat lamsvlees weer op ons bord verschijnt. Als we geluk met het weer hebben kunnen we al snel die heerlijke gemarineerde lamskoteletjes op de barbecue leggen. Maar lamsvlees kan ook gebruikt worden voor een heerlijk stoofpotje. Vaak wordt daarvoor de lamsbout gebruikt, minder bekend is het gebruik van lamsnek.
En dat is jammer, want dit vlees heeft precies genoeg vet om je vlees heerlijk mals uit de oven te laten komen. Een lamsnek is zelfs wat sappiger dan een lamsbout. Laat het vlees op een lage temperatuur een uur of 6 garen samen met wat groenten, dan hebben de smaken meer dan genoeg tijd om elkaar te versterken. Natuurlijk kan je het wat sneller garen, helaas wordt het vlees er dan niet malser van, het toverwoord is langzaam! Schuif de braadslee tussen de middag in de oven, doe wat boodschappen, borrel met je vrienden, snuif ondertussen de geuren op en als jullie eraan toe zijn zet je het heerlijke vlees op tafel. Een half uurtje langer in de oven geeft niet, kan deze stoof prima hebben. Een uurtje korter zou jammer zijn, neem de tijd dus! Een dag later smaakt het zelfs nog lekkerder.
Als je wel eens shoarma, lamsgehakt of die heerlijke pittige merguez-worstjes gegeten hebt, grote kans dat daar lamsnek in verwerkt is. Je kan ervoor kiezen om een lamsnek met bot te gebruiken, maar je kan, zoals ik gedaan heb, je slager ook vragen om lamsnekfilet als je liever geen bot hebt. Laat het niet in stukken snijden, maar gebruik het vlees aan een stuk. Ik verzeker je dat het vlees aan het eind prachtig uit elkaar valt en je eigenlijk zelfs geen mes nodig hebt om te snijden.
Kies voor stevige groenten om met je lamsnek mee te stoven, zoals meiraapjes en waspeen. Ze nemen perfect de smaak op, het blijven nog mooie stukken en verdwijnen niet in de jus. Verse tijm, wat venkelzaadjes (koop deze bij de toko of een Marokkaanse winkel) en een fles frisse witte wijn maken de stoof compleet. Het kost je nog geen half uur om deze stoof voor te bereiden, daarna laat je de warmte en de smaken hun werk doen.
Lamsnek
Stoofpot voor 6 personen:
- Braadslee
- oven op 160 graden, daarna op 140
Ingrediënten:
- 1 kilo lamsnek (zonder bot)
- 2 meirapen, gewassen, in parten gesneden
- 1 halve knolselderij, geschild, in grove stukken
- 4 waspenen, gehalveerd in de lengte
- 4 vastkokende aardappels, geschild, in grove stukken
- 2 uien, gepeld, in grove stukken
- 1 bol knoflook, gehalveerd (niet de teentjes pellen, laat de witte vliesjes er gewoon omheen)
- verse tijm, 20 flinke takjes, houd 5 takjes apart voor garnering
- 2 el venkelzaadjes
- 1 fles frisse witte wijn (750 ml)
- olijfolie
- vers gemalen peper
- zeezout
Bereiding:
Doe de venkelzaadjes met 4 el olijfolie, flink wat gemalen peper en 1 el zeezout in de braadslee, meng. Doe het vlees erbij en wrijf het goed in met dit mengsel. Doe de groenten en de takjes tijm erbij en giet de hele fles wijn erbij.
Dek af met aluminiumfolie en zet 1 uur in de oven op 160 graden. Verlaag de temperatuur daarna naar 140 graden en laat nog 5 uur met de folie op de braadslee stoven. Giet om het half uur wat van het vocht over het vlees en de groenten en keer het vlees 1 keer per uur. Laat de aluminiumfolie over de braadslee zodat het vocht in de braadslee blijft. Je kan ervoor kiezen om het vlees in plakken te snijden, maar voor mij blijft het toch favoriet om de braadslee in zijn geheel op tafel te zetten en vanuit de braadslee te serveren. Maak er een frisse salade bij en geniet!
Eet lekker!
Net naar de Woenselse markt geweest voor de ingediënten.
Morgen gaan we dit recept proberen!
Hoi Patrick, heerlijk de markt, ik kom er hier zeker twee keer per week. Veel plezier morgen, geniet van het weer en het lam!
De stoofschotel heeft uren op de Biggreen Egg gestaan. Geen omkijken naar maar wat een heerlyckheid! Het lamsvlees…..zalig, daar kan geen lamsbout tegen op. Mijn gasten waren zeer onder de indruk en de laatste restjes werden uit de gietijzerenstoofpot geprikt. Ik kan geen sterren geven voor dit recept maar het zijn er 5 waard.
Dank je wel voor je leuke reactie. Perfect recept voor de Big Green inderdaad. Erg fijn te horen dat het jou en je gasten ook zo gesmaakt heeft, hier staat het binnenkort ook weer op tafel!