Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Oma’s Rundvlees hachee

Hachee, van lekker rundvlees, er zijn snelle varianten, er zijn goede varianten. De vraag is waar jij voor kiest natuurlijk. Dit is een goede variant. Puur, smaakvol en toch eenvoudig. En weer blijft die basis, kies een goed product. Lekker rundvlees dat geschikt is om te sudderen, de juiste kruiden en ontbijtkoek om te binden. Maak jij vanavond hachee?

Deze heerlijke stoofschotel is een voorbeeldrecept in onze eigen Hollandse keuken! Net als draadjesvlees en erwtensoep. Toch is het voor vele een kunst om stoofvlees goed op tafel te zetten. Lees daarom onze tips in Stoofschotel maken? Scoor met deze tips!

Oma’s Rundvlees hachee

  • 500 gram sucadelappen, in blokjes
  • 2 grote uien
  • 50 gram boter of margarine
  • 60 gram bloem
  • 0,5 liter magere jus of bouillon
  • 1 laurier blad
  • 2 kruidnagels
  • 5 peperkorrels
  • 1/2 kopje azijn
  • sojasaus
  • 2 plakjes ontbijtkoek

Snipper de uien. Smelt de boter en kleur hierin de bloem lichtbruin. Voeg al roerend de gesnipperde uien toe. Doe dit wel op een laag vuur om aanbranden te voorkomen. Breng de jus of bouillon met de kruiden aan de kook en voeg dit al roerend toe aan uienmassa. Laat alles al roerend 5 minuten doorkoken en voeg er de in dobbelsteentjes gesneden vlees bij. Voeg sojasaus en azijn toe en breng alles weer aan de kook. Laat de hachee op een laag pitje 1 uur stoven, roer wel af en toe om, dit om aanbranden te voorkomen. Voeg er op het laatst de plakjes ontbijtkoek aan de hachee toe en laat de saus hiermee binden.

Lekker met gekookte aardappelen en in gember gesmoorde winterpeen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant
  1. Ton theunissen zegt

    Bij ons heet dit ook stoofvlees maar dan zonder azij maar mt bier en echte appelstroop en dan drie uur stoven geen azijn. Wel evt rode wijnazijn

    1. Lekker Tafelen zegt

      Stoofvlees kan natuurlijk op heel veel manieren Ton. Hier wordt Limburgs Zoervleisj ook met appelstroop gemaakt.

    1. Lekker Tafelen zegt

      Leuk Fabiënne dat je het hier laat zien!

  2. Fabienne Dedeckere zegt

    Hallo allen mijn recept heet eigenlijk stoofvlees Fabienne wat jullie runderlappen noemen heet in belgie stoofvlees. Ik geef u mijn recept die trouwens 3 uur moet sudderen op een klein vuurtje en die het best is de volgende dag of zelfs de dag erna
    Wij eten er friet bij of aardappelen
    Smakelijk
    1 kilo mager runds stoofvlees
    30 gr boter
    Ui
    peper zout, 2 vleesboullion keteltjes
    1 soeplepel mosterd
    1 soeplepel honing
    2 takjes thijm
    1 liter bruin tafelbier
    Bak je vlees bruin aan alle kanten kruid met peper en zout en bak je ajuin mee die in stukjes gesneden is.
    Voeg er de grote lepel mosterd aan toe en honing en boullionketeltjes laat wat mee bakken!!! let op niet aanbranden!!
    Dit proces is nu het belangrijkste
    Door de karamelisering komen er lekkere smaken vrij giet nu het tafelbier erbij. Deksel op de pot en sudderen maar. Zalig…

    1. Lekker Tafelen zegt

      Sorry Fabienne, ik heb om de één of andere reden je reactie gemist. Een collega tipte me, dus bij deze alsnog. Leuk dat je het recept deelt. Ik heb stoofvlees in huis en ga je recept dan ook deze week zeker proberen! Wordt vervolgt dus. Thx!

  3. Rob zegt

    Dit gerecht is volgens mij niet oke, Hoe kan je nou in de gesmolten boter de bloem erbij doen, wordt toch een baldeeg? en een uurtje zachtjes laten stoven met rundvlees. Of je moet van kauwgom houden. Kortom voor mij een bagger gerecht.zonder inzicht.

    1. Lekker Tafelen zegt

      Fijn dat je nu nettere bewoordingen kiest Rob. Ik ben erg benieuwd naar het recept met inzicht

    2. Bartje Meijer zegt

      Zonder inzicht… De onnozele. Heb je wel eens van een roux gehoord?

    3. Marian zegt

      lol, ik wil met jou wel een restaurantje beginnen. Komt geen bal van terecht dus.

  4. Linda zegt

    Is er ook een makkelijke manier voir als je nog draadjesvlees over hebt, om dan hachee te maken ☺

    1. Lekker Tafelen zegt

      Ja hoor Linda, het recept blijft bijna gelijk.

      Snipper de uien. Smelt de boter en kleur hierin de bloem lichtbruin. Voeg al roerend de gesnipperde uien toe. Doe dit wel op een laag vuur om aanbranden te voorkomen. Breng de jus of bouillon met de kruiden aan de kook en voeg dit al roerend toe aan uienmassa. Laat alles al roerend 5 minuten doorkoken. Voeg sojasaus en azijn toe en breng alles weer aan de kook. Voeg op het laatst de plakjes ontbijtkoek en het draadjesvlees aan de hachee toe en laat de saus binden.

  5. Anja zegt

    Ik heb aan dit recept mijn eigen “oosterse” twist gegeven.
    Eetlepel sambal erbij en een flinke scheut chili saus.
    Het was heerlijk!!

    1. Lekker Tafelen zegt

      Leuk Anja, we houden ervan als er mee geëxperimenteerd wordt.

  6. Francien zegt

    Zet je pan met vlees ui en alle kruiden een paar uur in de oven en het vlees is heerlijk mals net te hoge temperatuur.

  7. depum zegt

    1 rijpe kiwi fijnprakken door het vlees, door de zuren in de kiwi, wordt het vlees van binnenuit eerder mals en dus korter stoven

    1. Lekker Tafelen zegt

      Het is voldoende om de kiwi te halveren en daarmee het (ongesneden) vlees in te wrijven. De eiwit splisende stof in kiwi (of ananas ) zorgt inderdaad voor malser vlees. Leuke tip!

  8. Lous zegt

    Heerlijk gegeten, een uurtje sudderen was voor mij genoeg, ik gebruikte magere runderlappen die erg mals waren. Het ligt dus aan je vlees hoedanig het moet opstaan.

    1. Lekker Tafelen zegt

      Klopt Lous, het vlees is heel bepalend. Lees er hier meer over. Stoofvlees

    2. mark zegt

      magere runderlappen, laat maar eens een ala minute steak 20 min bakken, krijg je het zelfde effect een droog servetje

  9. Marijke zegt

    Het is de eerste keer dat ik hachee op deze manier ga maken. Ben gewend eerst het vlees even aan te braden. Klopt het dat het er door de bloem het eruit ziet als ragout? En ik kan mij haast niet voorstellen dat het vlees al na een uur lekker zacht is. Wordt vervolgd….

    1. Lekker Tafelen zegt

      Klopt Marijke, de basis is een roux die later meer binding krijgt door de ontbijtkoek.

      1. mark zegt

        een roux gebruik je voor soepen, sausen bij deze recepten haal ik het vlees altijd door de bloem zodat de saus de dikte van een jus krijgt

    2. Marijke zegt

      Met de kleur kwam het goed. Het werd donkerder. Alleen heeft het wel 5 uur op een sudderplaatje kunnen staan maar echt zacht werd het niet. Dus toch maar eerst vlees aanbakken zoals de meeste recepten van hachee wat mij betreft

  10. Rein zegt

    Zoals Willem het maakt maak ik het ook altijd klaar….. het water loopt mij nu in de mond!

  11. Keukenprinses zegt

    Misschien even bovenin aanpassen dat een half kopje azijn genoeg is, en idd wanneer de soja toe te voegen. Maakt het wat handiger, heb het opstaan ben benieuwd, maar ik heb dus wel teveel azijn gebruikt volgens een van de comments (een kopje). Hopelijk komt dat nog goed 🙁

    1. Lekker Tafelen zegt

      We gaan inderdaad een aanpassing maken Keukenprinses. Laat je weten of het gelukt is?

  12. Keje zegt

    Inderdaad stond het er niet bij wanneer de soja saus gebruikt moest worden. Ik heb het vlees lichtelijk gemarineerd in de soja saus.
    Werkt ook erg goed.

    1. mark zegt

      vlees marineren in ruim soja. gember knoflook, ui, rode peper bakken vlees erbij met de soja tot het gaar is en klaar

  13. skrillsterx zegt

    een kopje azijn is te veel ( ik studeer voor kok) een half kopje is genoeg, voor de rest een top recept

    1. Huguette zegt

      Hoeveel is een kopje ?

      1. mark zegt

        een scheutje is ook meer dan voldoende (afgestuurd kok)

  14. Rietje zegt

    Hallo ik heb wat problemen met hachee maken ,ik gebruik sucadelappen de nodige kruiden en uien ,maar mijn vraag is hoe kan het dat tijdens het sudderen het vlees aanzet oftewel vast gaat zitten aan de bodem en dat ik geen ui meer kan vinden ??? …..nou is mijn vraag kan ik de ui ook later erbij voegen ???

    1. Lekker Tafelen zegt

      Uiteraard kun je de uien er ook later bijdoen Rietje. maar traditioneel doen we ze er direct bij. Dat het vlees aan de bodem plakt is meestal het gevolg van een te hoge warmte toevoer. Gebruik je een sudderplaatje?

  15. Wilco zegt

    Hallo Tijmen en andere gebruikers van deze heerlijke website.
    Ik gebruik bijna altijd doorregen sucadelappen voor de hachee,ook doe ik er altijd een handje champignons en een paprika extra bij.

    Alle kleine kruiden die ik gebruik (kruidnagel peperkorrels en een gebroken laurierblaadje),gaan altijd in een thee-ei in de pan,het voordeel daarvan is dat alles goed doortrekt maar je niet hoeft te vissen naar losse kruiden die door je gerecht zwerven.

  16. Ciska zegt

    hallo

    wil graag dit recept proberen maar er staat dat je sojasaus nodig hebt maar word nergens genoemt wanneer je het erin moet doen en hoeveel of is het uberhaubt wel nodig?

    1. Lekker Tafelen (Tijmen) zegt

      Aan het eind even kort mee laten warmen naar eigen smaak Ciska. Hoeft niet, ik ben er fan van!

    2. sara zegt

      je kan ook ketjap saus nemen hoor dat is net zo lekker

    3. Cees zegt

      Alle in ingredienten gekocht maar nu verder?
      Slechte informatie!

  17. truus vercoulen-geurts zegt

    Ik wil even vermelden dat ik gezinsleden heb met glutenintolerantie. Dus kan ik geen bloem gebruiken maar met maizena gaat ook heel goed. Met maizena maak ik ook de gehaktballen aan in plaats met paneermaal. een tip voor mensen met het zelfde probleem? Overigens , een prima recept! Ik zoek vaak naar andere recepten voor wat variatie.

    1. jj zegt

      nu ik zou nooit paneer meel voor gehakt ballen.
      ze worden er niet lekker er op .Doe eens 2 beschuiten van
      bolletje er in wel goed fijn maken. Dat is beter als paneer meel.klein beetje knoflook is heerlijk er bij langzaam op zetten

  18. Lekker Tafelen zegt

    Welk vlees gebruiken jullie voor hachee?

  19. Willem zegt

    Hallo,
    Ik maak altijd hache van magere runderlappen.
    Wat ik wel doe is het vlees een beetje aanbraden tot het lichtbruin is. Dan bak ik de uien apart tot dat deze mooi bijna lichtbruin worden. Dan gaat het vlees eerst in de pan, goed opwarmen dan de uien erbij, kruidnageltjes, Laurier blaadjes en op smaak maken met zout en peper. En lekker laten stoven, eventueel een beetje runderbouillon er bij. Lekker kruimige aardappelen en de jus van de hachee, ik krijg al trek terwijl ik dit schrijf.

    1. Hermien Valckenborg zegt

      Ja Willem zo maakte mijn moeder het ook en daar heb ik het van geleerd

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.