Oosterse kokossoep met garnalen; tropisch fris en pittig – Authentiek Thais is deze soep vast niet, want ik maak ‘m al jaren uit de losse pols en gebruik dan ingrediënten die in Nederland goed verkrijgbaar zijn. Maar eerlijk is eerlijk, hij smaakt best heel ‘echt Oosters’. En grappig genoeg is het een soep die je ook graag in de zomer eet. Wat prettig is, want ik ben een enorm ‘soepmens’, maar een dikke, gebonden soep gaat me boven de 20 graden echt te ver. De smaak en geur van een bordje van deze soep brengt je naar exotische oorden en prachtige palmenstranden en daarmee is hij dus bij uitstek geschikt voor hoge temperaturen. Bovendien is hij licht verteerbaar.
Contrasten
Wat deze soep zo aantrekkelijk maakt is de veelheid van smaken en texturen die mooi in elkaar vervloeien. Hoeveel gerechten ken je waarin zuur, zout, pittig, romig, knapperig, zacht en kruidig harmonieus samen spelen? Ik ben heel benieuwd hoe hij jullie bevalt. Leuk dus als je hier op de site een reactie wilt achterlaten.
Oosterse kokossoep met garnalen
- 1 ½ liter groente- of visbouillon (niet te zout, want je voegt nog soja- en vissaus toe)
- 2 el Japanse sojasaus
- 1 el Nam Pla (Thaise vissaus)
- 3 cm gemberwortel, in plakjes
- 4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes; uit de vriezer of gedroogd)
- 1 stengel sereh (citroengras)
- 1 blik kokosmelk
- 1 lombok (rood pepertje)
- 250 gr kastanjechampignons
- 200 gr sugarsnaps
- 250 gr cherrytomaatjes
- 400 gr gepelde grote garnalen
- 1 grote limoen of 2 kleintjes
- 1 bosje koriander
- rijst (hoeveelheid naar eigen smaak)
Kook de rijst gaar.
Verhit de bouillon met de sojasaus, vissaus, gemberwortel, djeroek poeroet en gekneusde stengel sereh zeker een half uur. Meer mag ook als je daar de tijd voor hebt. Schep blaadjes, stengel en schijfjes uit je bouillon en voeg de kokosmelk toe. Snijd de lombok fijn en voeg toe (als je niet van heet houdt kun je de zaadjes en zaadlijsten verwijderen). Snij de champignons in vieren en laat 5 minuten mee pruttelen. Voeg de schoongemaakte sugarsnaps en gehalveerde cherrytomaatjes toe en kook nog 2 minuten. Doe tenslotte de garnalen erbij en pers het limoensap in de soep. Laat nog 3 minuten koken.
Schep de rijst in kommen of diepe borden en schep daar de soep op. Strooi er gehakte koriander over en serveer direct.
Probeer ook eens babymais in de soep of groene asperges.