Panna cotta met witte chocolade en crumble – Panna cotta is een Italiaans nagerecht, waarvan de naam letterlijk gekookte room betekent. Het komt van oorsprong uit de Noord-Italiaanse regio Piëmonte.
Wanneer je gasten gaat ontvangen, wil je het liefste een dessert dat je van te voren hebt kunnen maken en waar je zo goed als geen werk meer aan hebt. De vereisten van een dessert zijn voor me: frisheid, mooi voor het oog, fluweelzacht en natuurlijk op voorhand te maken !! Nu, met deze panna cotta met witte chocolade met zelfgemaakte crumble heb je alles bij elkaar.
Het is een dessertje waarmee je zonder twijfel punten gaat scoren.. want het smelt letterlijk en figuurlijk in je mond
Panna cotta met witte chocolade en crumble
Nagerecht voor 4 personen
Voor de panna cotta met witte chocolade
- 1 dl melk
- 4 grote blaadjes basilicum
- 2 gr gelatine
- 125 gr witte chocolade
- 175 gr room
Laat de melk koken en voeg de basilicum toe, laat even trekken en verwijder de blaadjes. Week de gelatine in koud water. Goed uitknijpen, los deze erna op in de warme melk. Doe de chocolade in stukjes en los ook op in de warme melken. Roer goed tot je een gladde massa verkrijgt.
Klop de room lobbig op en spatel het voorzichtig door het chocolade mengsel. Verdeel nu het mengsel over je kommetjes of glazen, waarin je deze wilt serveren en laat opstijven in de koelkast.
Voor de crumble
- 75 gr hazelnoten of hazelnotenpoeder
- 75 gr bloem
- 75 gr zachte boter
- 75 gr bruine suiker
- 100 gr witte chocolade
Eventueel nog:
- Een paar frambozen
- Wat extra witte chocolade
Maal de noten fijn in een blender of mixer of gebruik de poeder. Meng deze samen met de zachte boter en bloem. Smelt de witte chocolade en voeg dit ook bij het noten mengsel. Als laatste meng je de bruine suiker erdoor.
Verwarm je oven op 175 graden. Verdeel het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ongeveer 15 minuten bakken. Laat deze erna afkoelen en verkruimel het mengsel.
Tip: Je kan dit in een afgesloten pot ongeveer een maand bewaren.
Afwerking van de panna cotta
Nadat de glaasjes of kommetjes panna cotta afgekoeld zijn, kun je deze versieren naar eigen zin
Zelf heb ik frambozen gebruikt en schilfers van de witte chocolade en crumble. Schilfers maak je door de chocolade grof te raspen, bijvoorbeeld met een kaasschaaf.