Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

0

Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen) – Pannenkoeken zijn mijn favoriet. Vooral met dit herfstige weer waarbij de wind om het huis giert en de blaadjes door de lucht dwarrelen. Pannenkoeken hebben iets warms, gezelligs en voor mij is het echt een familiegerecht. Vaak wordt het met kinderen geassocieerd maar veel volwassenen zijn er even gek op. Pannenkoeken zijn er verschillende maten en soorten. Gewoon naturel met stroop of lekker met spek, appel, ananas, ham of chocolade.

Maar voordat je gaat beginnen met allerlei variaties is het belangrijk om de basis te kennen. Een pannenkoek is niks anders dan een koek die in een pan gebakken wordt.  Klinkt logisch. Het begint met een beslag. Het meest makkelijke beslag bestaat uit 4 ingrediënten: Bloem, melk, ei en zout.

Voor het bakken van pannenkoeken heb je een koekenpan nodig. Het makkelijkste is een pan met anti-aanbak laag zonder beschadigingen. Het mooiste is om voor je pannenkoeken en aparte pan te houden. Het hoeft geen dure pan te wezen, een huishoudwinkel eigen-merk is al voldoende. Doe de pannenkoekenpan nooit, maar dan ook nooit, in de afwasmachine. Door het bakken bouw je een vetlaagje op in de pan die juist in het voordeel werkt van het bakken. Maak hem liever schoon met warm water en evt. een heel klein beetje afwasmiddel.

Nu we dit weten kunnen we aan de slag. Eerst het basisrecept:

Pannenkoeken beslag

Pannenkoeken beslagvoor ongeveer 2 á 3 personen.

Ingrediënten:

  • 250 gr. Bloem
  • 500 ml. Melk
  • 2 middelgrote eieren
  • 1 mespunt zout.
  • Vloeibaar boter of zonnebloemolie voor het bakken

Bereidingswijze:

Doe de bloem samen met het zout in een kom. Voeg hier de eieren aan toe met ongeveer 1/3 van de melk. Mix dit alles samen met een elektrische mixer. Als alles goed gemengd is, voeg dan weer 1/3 van de melk toe. Als het beslag weer goed gemengd is, voeg dan steeds meer melk toe tot het beslag een dikte heeft wat tussen yoghurt en drinkyoghurt inzit.

Het bepalen hoeveel melk er precies in moet is altijd lastig. Eieren zijn de ene keer grote dan de andere keer, en ook bloem kan verschillend werken. Als er nog een paar kleine klontjes inzitten is dit niet erg. Tijdens het bakken verdwijnen deze vaak.

Je beslag is nu klaar om te bakken. Zet je koekenpan op het vuur en laat de pan lekker warm worden. Doe een klein beetje boter in de pan en laat dit uitbruisen. Dit wil zeggen laat dat je de boter laat uit bubbelen. Als er geen bubbels meer ontstaan kun je het beslag in de pan doen. Doe zoveel beslag in de pan dat hij mooi de bodem bedekt. Maak een rollende beweging met de pan zodat het beslag mooi even verdeeld is over de gehele pan. Laat het nu rustig bakken. Als je naar de pannenkoek kijkt zul je zien dat de bovenkant droger wordt. Als de hele bovenkant droog is, kun je de pannenkoek omdraaien met een spatel. Gebruik een mooie brede spatel. Gaat de onderkant wat hard? Zet dan je vuur lager.

De eerste pannenkoek vertelt je heel veel. Draait hij makkelijk om en is hij stevig, dan is je beslag goed. Breekt hij? Dan is je beslag te dun. Maar het beslag niet weggooien hoor. Als je er wat bloem bij doet kun je hem weer dikker maken. Probeer het dan nog een keer.

Je kunt nu de rest bakken! Voor het warm houden zijn verschillende methoden. Al eerder genoemd is het warmhouden in de oven. Maar een andere manier is een pan water opzetten. En hier bovenop een bord plaatsen die afsluit. Je pannenkoeken blijven mooi warm op dit bord.

Veel plezier met het bakken van pannenkoeken.

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in Meer van deze auteur

  1. Paul zegt

    Pannenkoeken bakken is mijn liefhebberij en overal op internet vind ik nieuwe ideeën en recepten.

    Mijn recept voor een flinke hoeveelheid pannenkoeken:
    6 eetlepels bloem
    6 eetlepels Maizena
    6 eieren
    Melk naar behoefte dus naar inzicht niet té dik of té vloeibaar.
    1 theelepel broodkruiden, geeft een heerlijke smaak
    1 theelepel bakpoeder, voor de luchtigheid
    snufje zout.

    meestal maak ik pannenkoeken als een complete maaltijd met
    champignons, ui, tomaat, spek afzonderlijke of alles in één pannenkoek.
    Deze ingrediënten vooraf gaar bakken, dan afzonderlijk of samen in de koekenpan. Niet téveel anders is er geen ruimte meer voor het beslag.
    Hiervan eet je er géén drie achter elkaar op.

    Eet smakelijk!!

    1. Paul zegt

      Nog even ter aanvulling op mijn recept, ik voeg ook 6 pakjes vanillesuiker toe en als het beslag klaar is laat ik het minstens een half uur rusten.

    2. Hanneke Dekker zegt

      Dat klinkt heerlijk Paul! Bedankt voor jouw recept. Dat wordt genieten en daar eet je er inderdaad geen 3 van op.

  2. hulsink zegt

    De lekkerste pannenkoeken bak je in een pan ZONDER ANTI BAKLAAG!

    1. Hanneke Dekker zegt

      Beste Hulsink, er zijn vele soorten pannen geschikt voor het bakken van pannenkoeken. Mijn favoriete heeft ook geen anti-aanbak, maar voor de basis en beginnende pannenkoekenbakkers is een pan met anti-aanbaklaag een mooie start.

  3. Liesbeth zegt

    Net nog gebakken. 3 eieren, 750cl melk, 325 gr bloem, ietsje zout en 1 eetlepel bakpoeder. Mengen en 30-45 min. Laten staan. Bakken in anti aanbakken en weinig olie.

    1. Hanneke Dekker zegt

      Beste Liesbeth,
      Zo kun je de verhoudingen ook heel goed doen. Ze zijn vast ontzettend lekker geweest!

  4. Hanneke Dekker zegt

    Wat een mooie tips van iedereen! Bedankt daarvoor! Zo moet pannenkoeken bakken toch voor iedereen lukken.

  5. Peter Jan zegt

    Ik heb eens gelezen op internet dat klonten onstaan als je meteen de mixer er inzet dan gaat het te hard, je slaat dan de zaak stuk….beter is het om rustig met de handgarde in het begin te roeren…dat doe ik altijd en als alles een beetje gemend is nog ff met de mixer erdoor….ik bijna nooit klontjes….

    1. Hanneke Dekker zegt

      Beste Peter Jan,
      Dat is jouw geheim voor goed beslag ;-). Bedankt voor het delen, wie weet werkt dat ook goed voor anderen!
      Groetjes Hanneke

  6. P. A. Nnenkoek zegt

    De geheimen heb ik niet ontdekt.

  7. Arendsoog zegt

    Ik heb dit receptbeslag in de blender gemaakt, lukt als een nieuwe en geen klontjes, maar ik heb er drie eieren in gedaan in plaats van twee stuks, ik hoop dat het beslag niet mislukt is voor de pannenkoek.
    Wat ik wel doe is het beslag een uurtje te laten rusten zodat alle natte delen goed worden opgenomen door de bloem.

  8. Pan de Koek. zegt

    Klontjes zijn makkelijk te voorkomen, zorg er voor dat de ingrediënten
    de zelfde temperatuur om schifting te voorkomen en zeef de bloem, je kan ook een half pakje boter smelten en door het beslag heen roeren, neem ongezouten boter als je een mespunt zout in het beslag hebt gedaan! Is olie of boter in de pan niet nodig.

  9. patty zegt

    wat ik ook altijd door mijn beslag doe is een zakje vanille suiker.

    1. Hanneke zegt

      Vanillesuiker is inderdaad ook erg lekker. Het geeft het beslag een zoete touch. Bedankt voor je tip

  10. Boris zegt

    welke bloemen moet ik plukken voor de 250 g bloem?

    1. Lekker Tafelen zegt

      Leuk Boris, verzin iets leuks. Bijna valentijn dus ik zou voor rozen gaan 😉

  11. Ninja zegt

    alle pannekoeken gelukt ook de eerste en die mislukt bij altijd.
    Toppie

  12. Joep zegt

    Mixen met staafmixer, nooit meer klontjes, en luchtiger beslag.
    Anti aanbaklaag pan of plaatstalen pan (het echte werk) NOOIT met afwasmiddel schoonmaken! Heet water erin eventueel terug op vuur, met houten spatel aanbaksel loskrabben, afspoelen, drogen met keukenpapier. Zo doe ik het al heel mijn kokende leven, 40 jaar.

  13. Lalala zegt

    Ja kan er ook sinaasappelsap door heen doen

  14. Peneloopee zegt

    Ik doe altijd een eetlepeltje backing soda door het beslag. Je zou eens moeten googlen op Backing Soda. Waar je dat allemaal voor kunt gebruiken! Echt een heel bijzonder product. Maar ook voor je pannenkoeken beslag, daar wordt het heel luchtig van.

  15. ikhouvanzoet!1 zegt

    Ik heb ze net gemaakt, heerlijk!

  16. Drumles Den Haag zegt

    Zo makkelijk he! Je hebt geen pre-made pannenkoek pak meer nodig. Heerlijk simpel en te maken met allerlei soort meel. Spelt, volkoren etc. Lekker!!

  17. bine zegt

    Hallo. .Een tip wat ik altijd door het beslag doe is een
    kopje koffie. .smaakt echt heerlijk

    1. Vanessa Agnetha zegt

      Ik heb het geprobeerd met koffie. Volgende keer doe ik er een espresso in. Smaakt onverwachts heerlijk! 😀

      1. Lekker Tafelen zegt

        Grappig idee Vanessa, Koffie in pannenkoeken. Laat je weten hoe de esspresso variant uitpakt?

  18. Marcel zegt

    Zakje vanille suiker door het beslag doet wonderen. Maakt de pannenkoeken net dat kleine beetje lekkerder.

  19. andre0101 zegt

    Heerlijk hoor deze pannenkoeken mijn kinderen zijn er dol op (ik ook hoor!!).

  20. Pinguin zegt

    Door het beslag een beetje stroop mixen , is lekker probeer maar , en een beetje olie is ook goed , maar niet teveel MATE
    bakken met margarine , al;s je pannekoek schuift in de pan , kan hij worden gekeerd , plakt hij nog vast ……effe wagte .
    Ik maak al pannekoeken sinds ik op kamers woon .
    Lekker dun , ( pannetje heet water onder het bord waar je de net gebakken pannekoeken op doet , bord eroverheen , en ze blijven lekker warm , na het bakken de borden omdraaien en de eerste liggen weer bovenaan .
    Eet smakelijk

  21. Diaantje zegt

    Heerlijke pannenkoeken met deze mix! Ik heb ze gebakken in varkensvet. Echt een aanrader.

  22. andre0101 zegt

    Een heerlijk recept mijn kinderen zijn er dol op ( ik ook hoor !!!)

  23. Hanny zegt

    Het pannenkoekbeslag was erg lekker, ik heb er nog n beetje kaneel doorgedaan, dit is veel beter dan uit n pak!!

  24. Hanny zegt

    Heel goed beslag, heb er nog n beetje kaneel doorgedaan, is beter dan uit n pak!!

  25. Laura zegt

    Hoi pannenkoeken liefhebbers! Ik heb nog een tip. (gekregen van mijn moeder) Als je een scheutje arachide olie in het beslga doet dan krijg je geweldig mooie goudbruine pannenkoeken zonder donkere puntjes. 🙂 Kook ze!

  26. Korenmans zegt

    In onze familie doen we van de 900ml melk er 300ml minder in en in plaats daarvan een biertje erin.
    Om praktische redenen begin ik altijd eerst met de 600ml melk, dan de eieren, dan de bloem en afsluitend het biertje. Mijn beslag is dan snel gemaakt en lekker luchtig.

  27. Peter Sneep zegt

    Supergoed recept. Ik ben helemaal tevreden over het resultaat.

  28. Trudy zegt

    Hallo bakkers,

    Wat ook een heerlijke droge combi is (zodat je geen vieze vette vingers krijgt) is een flinke scheut (olijf) olie door het beslag te mengen. Als je gaat bakken even een beetje olie in de pan doen, met een servet of keukenrol door de pan heen wrijven en bakken maar !!!
    Geen geknoei met boter en vieze vette vingers ;-).
    Veel plezier met bakken !!

  29. Vanessa Agnetha zegt

    Voorheen bakte ik pannenkoeken altijd met Koopmans. Uit noodzaak (tis zondagochtend) en enorme pannenkoekencraving, toch maar recept op internet gezocht. Zo kwam ik hier. Wist niet dat het nog makkelijker kon. Kant-en-klare pannenkoeken mix komt er bij mij niet meer in! Lekker smullen nu!

    1. Lekker Tafelen zegt

      Wij zijn helemaal blij dit te horen Vanessa. Het heeft zoveel voordelen om zonder die kant-en-klare mixen te bakken. We zijn benieuwd of ze lukken!

  30. Sadie zegt

    Goed recept, maarrr…. je moet pannenkoekenbeslag altijd minimaal een half uurtje (liefst in de koelkast) laten rusten voordat je met bakken begint. Het meel heeft dan de tijd om wat op te `zwellen` en wordt ook wat dikker. Te dik? Dan gewoon een klein beetje extra melk.
    Gr. en succes met je site en recepten.

      1. yvonne zegt

        en wil je ze nog lekkerder en luchtiger klop dan het eiwit stijf en spatel dat er voorzichtig doorheen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.