Recepten om zelf te maken



Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen) – Pannenkoeken zijn mijn favoriet. Vooral met dit herfstige weer waarbij de wind om het huis giert en de blaadjes door de lucht dwarrelen. Pannenkoeken hebben iets warms, gezelligs en voor mij is het echt een familiegerecht. Vaak wordt het met kinderen geassocieerd maar veel volwassenen zijn er even gek op. Pannenkoeken zijn er verschillende maten en soorten. Gewoon naturel met stroop of lekker met spek, appel, ananas, ham of chocolade.

Maar voordat je gaat beginnen met allerlei variaties is het belangrijk om de basis te kennen. Een pannenkoek is niks anders dan een koek die in een pan gebakken wordt.  Klinkt logisch. Het begint met een beslag. Het meest makkelijke beslag bestaat uit 4 ingrediënten: Bloem, melk, ei en zout.

Voor het bakken van pannenkoeken heb je een koekenpan nodig. Het makkelijkste is een pan met anti-aanbak laag zonder beschadigingen. Het mooiste is om voor je pannenkoeken en aparte pan te houden. Het hoeft geen dure pan te wezen, een huishoudwinkel eigen-merk is al voldoende. Doe de pannenkoekenpan nooit, maar dan ook nooit, in de afwasmachine. Door het bakken bouw je een vetlaagje op in de pan die juist in het voordeel werkt van het bakken. Maak hem liever schoon met warm water en evt. een heel klein beetje afwasmiddel.

Nu we dit weten kunnen we aan de slag. Eerst het basisrecept:

Pannenkoeken beslag

Pannenkoeken beslagvoor ongeveer 2 á 3 personen.

Ingrediënten:

  • 250 gr. Bloem
  • 500 ml. Melk
  • 2 middelgrote eieren
  • 1 mespunt zout.
  • Vloeibaar boter of zonnebloemolie voor het bakken

Bereidingswijze:

Doe de bloem samen met het zout in een kom. Voeg hier de eieren aan toe met ongeveer 1/3 van de melk. Mix dit alles samen met een elektrische mixer. Als alles goed gemengd is, voeg dan weer 1/3 van de melk toe. Als het beslag weer goed gemengd is, voeg dan steeds meer melk toe tot het beslag een dikte heeft wat tussen yoghurt en drinkyoghurt inzit.

Het bepalen hoeveel melk er precies in moet is altijd lastig. Eieren zijn de ene keer grote dan de andere keer, en ook bloem kan verschillend werken. Als er nog een paar kleine klontjes inzitten is dit niet erg. Tijdens het bakken verdwijnen deze vaak.

Je beslag is nu klaar om te bakken. Zet je koekenpan op het vuur en laat de pan lekker warm worden. Doe een klein beetje boter in de pan en laat dit uitbruisen. Dit wil zeggen laat dat je de boter laat uit bubbelen. Als er geen bubbels meer ontstaan kun je het beslag in de pan doen. Doe zoveel beslag in de pan dat hij mooi de bodem bedekt. Maak een rollende beweging met de pan zodat het beslag mooi even verdeeld is over de gehele pan. Laat het nu rustig bakken. Als je naar de pannenkoek kijkt zul je zien dat de bovenkant droger wordt. Als de hele bovenkant droog is, kun je de pannenkoek omdraaien met een spatel. Gebruik een mooie brede spatel. Gaat de onderkant wat hard? Zet dan je vuur lager.

De eerste pannenkoek vertelt je heel veel. Draait hij makkelijk om en is hij stevig, dan is je beslag goed. Breekt hij? Dan is je beslag te dun. Maar het beslag niet weggooien hoor. Als je er wat bloem bij doet kun je hem weer dikker maken. Probeer het dan nog een keer.

Je kunt nu de rest bakken! Voor het warm houden zijn verschillende methoden. Al eerder genoemd is het warmhouden in de oven. Maar een andere manier is een pan water opzetten. En hier bovenop een bord plaatsen die afsluit. Je pannenkoeken blijven mooi warm op dit bord.

Veel plezier met het bakken van pannenkoeken.





Je las: Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

42 comments

Schrijf een reactie
  1. hulsink
    hulsink 20 april, 2017, 22:26

    De lekkerste pannenkoeken bak je in een pan ZONDER ANTI BAKLAAG!

    Reply this comment
    • Hanneke Dekker
      Hanneke Dekker Author 21 april, 2017, 15:11

      Beste Hulsink, er zijn vele soorten pannen geschikt voor het bakken van pannenkoeken. Mijn favoriete heeft ook geen anti-aanbak, maar voor de basis en beginnende pannenkoekenbakkers is een pan met anti-aanbaklaag een mooie start.

      Reply this comment
  2. Liesbeth
    Liesbeth 10 maart, 2017, 18:18

    Net nog gebakken. 3 eieren, 750cl melk, 325 gr bloem, ietsje zout en 1 eetlepel bakpoeder. Mengen en 30-45 min. Laten staan. Bakken in anti aanbakken en weinig olie.

    Reply this comment
    • Hanneke Dekker
      Hanneke Dekker Author 14 maart, 2017, 19:57

      Beste Liesbeth,
      Zo kun je de verhoudingen ook heel goed doen. Ze zijn vast ontzettend lekker geweest!

      Reply this comment
  3. Hanneke Dekker
    Hanneke Dekker Author 19 februari, 2017, 14:27

    Wat een mooie tips van iedereen! Bedankt daarvoor! Zo moet pannenkoeken bakken toch voor iedereen lukken.

    Reply this comment
  4. Peter Jan
    Peter Jan 19 februari, 2017, 12:38

    Ik heb eens gelezen op internet dat klonten onstaan als je meteen de mixer er inzet dan gaat het te hard, je slaat dan de zaak stuk….beter is het om rustig met de handgarde in het begin te roeren…dat doe ik altijd en als alles een beetje gemend is nog ff met de mixer erdoor….ik bijna nooit klontjes….

    Reply this comment
    • Hanneke Dekker
      Hanneke Dekker Author 19 februari, 2017, 14:24

      Beste Peter Jan,
      Dat is jouw geheim voor goed beslag ;-). Bedankt voor het delen, wie weet werkt dat ook goed voor anderen!
      Groetjes Hanneke

      Reply this comment
  5. P. A. Nnenkoek
    P. A. Nnenkoek 8 februari, 2017, 18:27

    De geheimen heb ik niet ontdekt.

    Reply this comment
  6. Arendsoog
    Arendsoog 14 januari, 2017, 07:45

    Ik heb dit receptbeslag in de blender gemaakt, lukt als een nieuwe en geen klontjes, maar ik heb er drie eieren in gedaan in plaats van twee stuks, ik hoop dat het beslag niet mislukt is voor de pannenkoek.
    Wat ik wel doe is het beslag een uurtje te laten rusten zodat alle natte delen goed worden opgenomen door de bloem.

    Reply this comment
  7. Pan de Koek.
    Pan de Koek. 9 april, 2016, 10:28

    Klontjes zijn makkelijk te voorkomen, zorg er voor dat de ingrediënten
    de zelfde temperatuur om schifting te voorkomen en zeef de bloem, je kan ook een half pakje boter smelten en door het beslag heen roeren, neem ongezouten boter als je een mespunt zout in het beslag hebt gedaan! Is olie of boter in de pan niet nodig.

    Reply this comment
  8. patty
    patty 3 maart, 2016, 16:25

    wat ik ook altijd door mijn beslag doe is een zakje vanille suiker.

    Reply this comment
    • Hanneke
      Hanneke 3 maart, 2016, 17:42

      Vanillesuiker is inderdaad ook erg lekker. Het geeft het beslag een zoete touch. Bedankt voor je tip

      Reply this comment
  9. Boris
    Boris 2 februari, 2016, 09:29

    welke bloemen moet ik plukken voor de 250 g bloem?

    Reply this comment
  10. Ninja
    Ninja 2 december, 2015, 19:15

    alle pannekoeken gelukt ook de eerste en die mislukt bij altijd.
    Toppie

    Reply this comment
  11. Joep
    Joep 27 oktober, 2015, 21:09

    Mixen met staafmixer, nooit meer klontjes, en luchtiger beslag.
    Anti aanbaklaag pan of plaatstalen pan (het echte werk) NOOIT met afwasmiddel schoonmaken! Heet water erin eventueel terug op vuur, met houten spatel aanbaksel loskrabben, afspoelen, drogen met keukenpapier. Zo doe ik het al heel mijn kokende leven, 40 jaar.

    Reply this comment
  12. Lalala
    Lalala 1 oktober, 2015, 17:03

    Ja kan er ook sinaasappelsap door heen doen

    Reply this comment
  13. Peneloopee
    Peneloopee 20 juni, 2015, 18:12

    Ik doe altijd een eetlepeltje backing soda door het beslag. Je zou eens moeten googlen op Backing Soda. Waar je dat allemaal voor kunt gebruiken! Echt een heel bijzonder product. Maar ook voor je pannenkoeken beslag, daar wordt het heel luchtig van.

    Reply this comment
  14. ikhouvanzoet!1
    ikhouvanzoet!1 21 mei, 2015, 15:10

    Ik heb ze net gemaakt, heerlijk!

    Reply this comment
  15. Drumles Den Haag
    Drumles Den Haag 14 mei, 2015, 12:42

    Zo makkelijk he! Je hebt geen pre-made pannenkoek pak meer nodig. Heerlijk simpel en te maken met allerlei soort meel. Spelt, volkoren etc. Lekker!!

    Reply this comment
  16. bine
    bine 21 maart, 2015, 16:57

    Hallo. .Een tip wat ik altijd door het beslag doe is een
    kopje koffie. .smaakt echt heerlijk

    Reply this comment
  17. Marcel
    Marcel 24 februari, 2015, 16:05

    Zakje vanille suiker door het beslag doet wonderen. Maakt de pannenkoeken net dat kleine beetje lekkerder.

    Reply this comment
  18. andre0101
    andre0101 20 februari, 2015, 19:35

    Heerlijk hoor deze pannenkoeken mijn kinderen zijn er dol op (ik ook hoor!!).

    Reply this comment
  19. Pinguin
    Pinguin 20 februari, 2015, 17:53

    Door het beslag een beetje stroop mixen , is lekker probeer maar , en een beetje olie is ook goed , maar niet teveel MATE
    bakken met margarine , al;s je pannekoek schuift in de pan , kan hij worden gekeerd , plakt hij nog vast ……effe wagte .
    Ik maak al pannekoeken sinds ik op kamers woon .
    Lekker dun , ( pannetje heet water onder het bord waar je de net gebakken pannekoeken op doet , bord eroverheen , en ze blijven lekker warm , na het bakken de borden omdraaien en de eerste liggen weer bovenaan .
    Eet smakelijk

    Reply this comment
  20. Diaantje
    Diaantje 15 februari, 2015, 20:03

    Heerlijke pannenkoeken met deze mix! Ik heb ze gebakken in varkensvet. Echt een aanrader.

    Reply this comment
  21. andre0101
    andre0101 10 februari, 2015, 14:06

    Een heerlijk recept mijn kinderen zijn er dol op ( ik ook hoor !!!)

    Reply this comment
  22. Hanny
    Hanny 5 februari, 2015, 17:16

    Het pannenkoekbeslag was erg lekker, ik heb er nog n beetje kaneel doorgedaan, dit is veel beter dan uit n pak!!

    Reply this comment
  23. Hanny
    Hanny 5 februari, 2015, 14:00

    Heel goed beslag, heb er nog n beetje kaneel doorgedaan, is beter dan uit n pak!!

    Reply this comment
  24. Laura
    Laura 31 januari, 2015, 13:23

    Hoi pannenkoeken liefhebbers! Ik heb nog een tip. (gekregen van mijn moeder) Als je een scheutje arachide olie in het beslga doet dan krijg je geweldig mooie goudbruine pannenkoeken zonder donkere puntjes. 🙂 Kook ze!

    Reply this comment
  25. Korenmans
    Korenmans 17 januari, 2015, 08:45

    In onze familie doen we van de 900ml melk er 300ml minder in en in plaats daarvan een biertje erin.
    Om praktische redenen begin ik altijd eerst met de 600ml melk, dan de eieren, dan de bloem en afsluitend het biertje. Mijn beslag is dan snel gemaakt en lekker luchtig.

    Reply this comment
  26. Peter Sneep
    Peter Sneep 2 januari, 2015, 17:25

    Supergoed recept. Ik ben helemaal tevreden over het resultaat.

    Reply this comment
  27. Trudy
    Trudy 10 december, 2014, 10:29

    Hallo bakkers,

    Wat ook een heerlijke droge combi is (zodat je geen vieze vette vingers krijgt) is een flinke scheut (olijf) olie door het beslag te mengen. Als je gaat bakken even een beetje olie in de pan doen, met een servet of keukenrol door de pan heen wrijven en bakken maar !!!
    Geen geknoei met boter en vieze vette vingers ;-).
    Veel plezier met bakken !!

    Reply this comment
  28. Vanessa Agnetha
    Vanessa Agnetha 12 oktober, 2014, 08:41

    Voorheen bakte ik pannenkoeken altijd met Koopmans. Uit noodzaak (tis zondagochtend) en enorme pannenkoekencraving, toch maar recept op internet gezocht. Zo kwam ik hier. Wist niet dat het nog makkelijker kon. Kant-en-klare pannenkoeken mix komt er bij mij niet meer in! Lekker smullen nu!

    Reply this comment
  29. Sadie
    Sadie 18 februari, 2014, 11:42

    Goed recept, maarrr…. je moet pannenkoekenbeslag altijd minimaal een half uurtje (liefst in de koelkast) laten rusten voordat je met bakken begint. Het meel heeft dan de tijd om wat op te `zwellen` en wordt ook wat dikker. Te dik? Dan gewoon een klein beetje extra melk.
    Gr. en succes met je site en recepten.

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*