Recepten om zelf te maken



Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen) – Pannenkoeken zijn mijn favoriet. Vooral met dit herfstige weer waarbij de wind om het huis giert en de blaadjes door de lucht dwarrelen. Pannenkoeken hebben iets warms, gezelligs en voor mij is het echt een familiegerecht. Vaak wordt het met kinderen geassocieerd maar veel volwassenen zijn er even gek op. Pannenkoeken zijn er verschillende maten en soorten. Gewoon naturel met stroop of lekker met spek, appel, ananas, ham of chocolade.

Maar voordat je gaat beginnen met allerlei variaties is het belangrijk om de basis te kennen. Een pannenkoek is niks anders dan een koek die in een pan gebakken wordt.  Klinkt logisch. Het begint met een beslag. Het meest makkelijke beslag bestaat uit 4 ingrediënten: Bloem, melk, ei en zout.

Voor het bakken van pannenkoeken heb je een koekenpan nodig. Het makkelijkste is een pan met anti-aanbak laag zonder beschadigingen. Het mooiste is om voor je pannenkoeken en aparte pan te houden. Het hoeft geen dure pan te wezen, een huishoudwinkel eigen-merk is al voldoende. Doe de pannenkoekenpan nooit, maar dan ook nooit, in de afwasmachine. Door het bakken bouw je een vetlaagje op in de pan die juist in het voordeel werkt van het bakken. Maak hem liever schoon met warm water en evt. een heel klein beetje afwasmiddel.

Nu we dit weten kunnen we aan de slag. Eerst het basisrecept:

Pannenkoeken beslag

Pannenkoeken beslagvoor ongeveer 2 á 3 personen.

Ingrediënten:

  • 250 gr. Bloem
  • 500 ml. Melk
  • 2 middelgrote eieren
  • 1 mespunt zout.
  • Vloeibaar boter of zonnebloemolie voor het bakken

Bereidingswijze:

Doe de bloem samen met het zout in een kom. Voeg hier de eieren aan toe met ongeveer 1/3 van de melk. Mix dit alles samen met een elektrische mixer. Als alles goed gemengd is, voeg dan weer 1/3 van de melk toe. Als het beslag weer goed gemengd is, voeg dan steeds meer melk toe tot het beslag een dikte heeft wat tussen yoghurt en drinkyoghurt inzit.

Het bepalen hoeveel melk er precies in moet is altijd lastig. Eieren zijn de ene keer grote dan de andere keer, en ook bloem kan verschillend werken. Als er nog een paar kleine klontjes inzitten is dit niet erg. Tijdens het bakken verdwijnen deze vaak.

Je beslag is nu klaar om te bakken. Zet je koekenpan op het vuur en laat de pan lekker warm worden. Doe een klein beetje boter in de pan en laat dit uitbruisen. Dit wil zeggen laat dat je de boter laat uit bubbelen. Als er geen bubbels meer ontstaan kun je het beslag in de pan doen. Doe zoveel beslag in de pan dat hij mooi de bodem bedekt. Maak een rollende beweging met de pan zodat het beslag mooi even verdeeld is over de gehele pan. Laat het nu rustig bakken. Als je naar de pannenkoek kijkt zul je zien dat de bovenkant droger wordt. Als de hele bovenkant droog is, kun je de pannenkoek omdraaien met een spatel. Gebruik een mooie brede spatel. Gaat de onderkant wat hard? Zet dan je vuur lager.

De eerste pannenkoek vertelt je heel veel. Draait hij makkelijk om en is hij stevig, dan is je beslag goed. Breekt hij? Dan is je beslag te dun. Maar het beslag niet weggooien hoor. Als je er wat bloem bij doet kun je hem weer dikker maken. Probeer het dan nog een keer.

Je kunt nu de rest bakken! Voor het warm houden zijn verschillende methoden. Al eerder genoemd is het warmhouden in de oven. Maar een andere manier is een pan water opzetten. En hier bovenop een bord plaatsen die afsluit. Je pannenkoeken blijven mooi warm op dit bord.

Veel plezier met het bakken van pannenkoeken.





  • Pan de Koek.

    Klontjes zijn makkelijk te voorkomen, zorg er voor dat de ingrediënten
    de zelfde temperatuur om schifting te voorkomen en zeef de bloem, je kan ook een half pakje boter smelten en door het beslag heen roeren, neem ongezouten boter als je een mespunt zout in het beslag hebt gedaan! Is olie of boter in de pan niet nodig.

  • patty

    wat ik ook altijd door mijn beslag doe is een zakje vanille suiker.

    • Vanillesuiker is inderdaad ook erg lekker. Het geeft het beslag een zoete touch. Bedankt voor je tip

  • Boris

    welke bloemen moet ik plukken voor de 250 g bloem?

    • Leuk Boris, verzin iets leuks. Bijna valentijn dus ik zou voor rozen gaan 😉

  • alle pannekoeken gelukt ook de eerste en die mislukt bij altijd.
    Toppie

  • Joep

    Mixen met staafmixer, nooit meer klontjes, en luchtiger beslag.
    Anti aanbaklaag pan of plaatstalen pan (het echte werk) NOOIT met afwasmiddel schoonmaken! Heet water erin eventueel terug op vuur, met houten spatel aanbaksel loskrabben, afspoelen, drogen met keukenpapier. Zo doe ik het al heel mijn kokende leven, 40 jaar.

  • Lalala

    Ja kan er ook sinaasappelsap door heen doen

  • Peneloopee

    Ik doe altijd een eetlepeltje backing soda door het beslag. Je zou eens moeten googlen op Backing Soda. Waar je dat allemaal voor kunt gebruiken! Echt een heel bijzonder product. Maar ook voor je pannenkoeken beslag, daar wordt het heel luchtig van.

  • ikhouvanzoet!1

    Ik heb ze net gemaakt, heerlijk!

  • Zo makkelijk he! Je hebt geen pre-made pannenkoek pak meer nodig. Heerlijk simpel en te maken met allerlei soort meel. Spelt, volkoren etc. Lekker!!

  • bine

    Hallo. .Een tip wat ik altijd door het beslag doe is een
    kopje koffie. .smaakt echt heerlijk

    • Vanessa Agnetha

      Ik heb het geprobeerd met koffie. Volgende keer doe ik er een espresso in. Smaakt onverwachts heerlijk! 😀

      • Grappig idee Vanessa, Koffie in pannenkoeken. Laat je weten hoe de esspresso variant uitpakt?

  • Marcel

    Zakje vanille suiker door het beslag doet wonderen. Maakt de pannenkoeken net dat kleine beetje lekkerder.

  • andre0101

    Heerlijk hoor deze pannenkoeken mijn kinderen zijn er dol op (ik ook hoor!!).

  • Pinguin

    Door het beslag een beetje stroop mixen , is lekker probeer maar , en een beetje olie is ook goed , maar niet teveel MATE
    bakken met margarine , al;s je pannekoek schuift in de pan , kan hij worden gekeerd , plakt hij nog vast ……effe wagte .
    Ik maak al pannekoeken sinds ik op kamers woon .
    Lekker dun , ( pannetje heet water onder het bord waar je de net gebakken pannekoeken op doet , bord eroverheen , en ze blijven lekker warm , na het bakken de borden omdraaien en de eerste liggen weer bovenaan .
    Eet smakelijk

  • Diaantje

    Heerlijke pannenkoeken met deze mix! Ik heb ze gebakken in varkensvet. Echt een aanrader.

  • andre0101

    Een heerlijk recept mijn kinderen zijn er dol op ( ik ook hoor !!!)

  • Hanny

    Het pannenkoekbeslag was erg lekker, ik heb er nog n beetje kaneel doorgedaan, dit is veel beter dan uit n pak!!

  • Hanny

    Heel goed beslag, heb er nog n beetje kaneel doorgedaan, is beter dan uit n pak!!

  • Laura

    Hoi pannenkoeken liefhebbers! Ik heb nog een tip. (gekregen van mijn moeder) Als je een scheutje arachide olie in het beslga doet dan krijg je geweldig mooie goudbruine pannenkoeken zonder donkere puntjes. 🙂 Kook ze!

  • Korenmans

    In onze familie doen we van de 900ml melk er 300ml minder in en in plaats daarvan een biertje erin.
    Om praktische redenen begin ik altijd eerst met de 600ml melk, dan de eieren, dan de bloem en afsluitend het biertje. Mijn beslag is dan snel gemaakt en lekker luchtig.

  • Peter Sneep

    Supergoed recept. Ik ben helemaal tevreden over het resultaat.

  • Trudy

    Hallo bakkers,

    Wat ook een heerlijke droge combi is (zodat je geen vieze vette vingers krijgt) is een flinke scheut (olijf) olie door het beslag te mengen. Als je gaat bakken even een beetje olie in de pan doen, met een servet of keukenrol door de pan heen wrijven en bakken maar !!!
    Geen geknoei met boter en vieze vette vingers ;-).
    Veel plezier met bakken !!

  • Voorheen bakte ik pannenkoeken altijd met Koopmans. Uit noodzaak (tis zondagochtend) en enorme pannenkoekencraving, toch maar recept op internet gezocht. Zo kwam ik hier. Wist niet dat het nog makkelijker kon. Kant-en-klare pannenkoeken mix komt er bij mij niet meer in! Lekker smullen nu!

    • Wij zijn helemaal blij dit te horen Vanessa. Het heeft zoveel voordelen om zonder die kant-en-klare mixen te bakken. We zijn benieuwd of ze lukken!

  • Sadie

    Goed recept, maarrr…. je moet pannenkoekenbeslag altijd minimaal een half uurtje (liefst in de koelkast) laten rusten voordat je met bakken begint. Het meel heeft dan de tijd om wat op te `zwellen` en wordt ook wat dikker. Te dik? Dan gewoon een klein beetje extra melk.
    Gr. en succes met je site en recepten.

    • Dank je Sadie. Meestal hebben ze daar het geduld niet voor 😉

      • yvonne

        en wil je ze nog lekkerder en luchtiger klop dan het eiwit stijf en spatel dat er voorzichtig doorheen

        • Heerlijk die tips van pannenkoekenbakkers. Dankjewel Yvonne