Pittige, gegratineerde bloemkool

Pittige, gegratineerde bloemkool


Bloemkool, topper onder de groenten. Vandaag, gegratineerd in de oven.

  • 1 bloemkool (in roosjes)
  • 1 spaanse peper (in ringetjes)
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 150 gram geraspte kaas
  • 1 eetlepel provencaalse kruiden
  • 0,2 liter vleesbouillon (tablet)
  • 2 deciliter crème fraîche
  • 1 eetlepel olie
  • zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Blancheer de bloemkoolroosjes een paar minuten in kokend water met wat zout. Laat ze hierna goed uitlekken. Vet een ovenvaste schaal in. Verhit de olie in een pan en bak de uien, knoflook en Spaanse peper in 5 minuten bruin. Zet het vuur laag. Schep de Provençaalse kruiden erdoor. Breng het op smaak met peper en zout. Leg het ui mengsel op de bodem van de ovenvaste schaal en leg hier de bloemkoolroosjes op. Schenk er nu de bouillon bij. Klop de crème fraîche los. Verdeel de crème fraîche over de bloemkool en bestrooi het geheel met de geraspte kaas. Zet de schaal onafgedekt 20 minuten in de voorverwarmde oven.