Wie heeft er nu geen mooie (jeugd)herinneringen aan het eten van poffertjes? Lekker genieten van een bordje met dikbuikige mini pannenkoekjes, bestrooid met een laagje sneeuwwitte poedersuiker en een langzaam smeltend klontje échte roomboter boven op de berg. Ondertussen vol bewondering naar de kok kijkend, die met een kwast de de enorm grote poffertjesplaten steeds invette, vervolgens met een grote ‘soep’lepel geroutineerd de vakjes vulde met beslag. Even later met een speciale vork ze hup-hup-hup, één voor één, in een rap tempo omkeerde, zodat ook de andere kant bruin kon worden. Helaas weet ik het aantal vakjes van de platen van de poffertjeskraam niet, maar het waren er best veel. Ik heb al moeite om een beetje snel de 15 vakjes van mijn eigen poffertjespan bij te houden.
“Van Dale: Pof·fer·tje (het; o; meervoud: poffertjes): 1 klein, rond baksel, gegeten met suiker.”
Het zelf bakken van de ouderwets lekkere poffertjes is helemaal niet moeilijk. Er zijn handige gadgets te koop die het bakken een stuk makkelijker maken. Wanneer je nog geen poffertjespan hebt en je overweegt om er een aan te schaffen, kies dan voor een zwaar exemplaar van gietijzer (zie foto). Eventueel met een houten steel/handvat zodat je de pan kunt verplaatsen zonder je vingers te verbranden. Was de pan na gebruik niet af met een afwasmiddel, maar spoel hem even af onder de hete kraan en droog hem goed af.
Ook een siliconen kwastje voor het invetten van de plaat en een beslagflesje met special schenkdop (zie foto) zijn erg handig.
Ouderwets lekkere poffertjes worden van boekweitbloem/meel gemaakt. Of van een deel boekweitbloem en een deel tarwebloem. Boekweit lijkt een graanproduct, maar is het dus niet! Het is een ‘pseudograan’ en bevat dus geen gluten. Het is voedzaam, licht verteerbaar en heeft een enigszins nootachtige smaak.
Wat heb je nodig (ca. 75 stuks):
- 250 gr boekweitbloem ( of 125 gr boekweitbloem & 125 gr tarwebloem)
- 350 ml lauwwarme melk
- 1 ei
- 7 gr instantgist
- snufje zout
- 1 tl suiker of stroop
- roomboter (om in te bakken) of rijstolie,zoals ik deed
- poedersuiker (garneren)
- eventueel: kom, mixer of garde, zeef, poffertjesplaat, kwastje, schenkflesje
Tip: In plaats van instant gist kun je ook 20 gr verse gist nemen of 2 1/2 tl bakpoeder.
Zo bak je ouderwets lekkere poffertjes:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Zeef de boekweitbloem en doe deze, samen met het zout en de suiker in een grote kom. Roer deze goed door de bloem en voeg dan pas de instantgist toe, weer goed mengen. Zout en gist mogen niet direct met elkaar in contact komen, omdat zout de werking van gist tenietdoet.
Doe dan de lauwwarme melk (max 40 graden) beetje bij beetje bij het bloem mengsel, zorg dat er een klontvrij beslag ontstaat. Voeg dan al roerendhet ei erbij.
Laat het beslag, afgedekt met een bord of stukje plastic, op een tochtvrije en warme plaats, ongeveer 1 uur rijzen.
Verwarm de poffertjesplaat goed voor, want dat bakt een stuk beter.
Doe het beslag, of een deel ervan, in het flesje en draai de dop er goed op.
Beboter de vakjes of gebruik een siliconenkwastje met wat rijstolie. Het voordeel van rijstolie is dat het smaakloos en geurloos is en tot een hogere temperatuur verhit mag worden. Vul de kuiltjes voor 3/4 met beslag en bak de poffertjes aan een kant bruin. Keer ze dan voorzichtig met een vork om. Je hebt speciale poffertjes vorken met 2 tanden, maar een gewone vork voldoet ook prima. Bak nu snel de andere kant goudbruin.
Haal ze dan van de plaat af en leg ze op een bordje. Je kunt 15 poffertjes in een keer bakken en dat is precies genoeg voor 1 portie. Bestrooi ze met poedersuiker en leg er een klontje échte roomboter op.
Vet de plaat opnieuw een beetje in en vul de kuiltjes met beslag, et cetera, et cetera. Tot het beslag op is.
Heb je te veel poffertjes gebakken, geen nood, want je kunt ze prima invriezen. Laat dan wel de poedersuiker en het klontje boter weg en voeg deze pas na het ontdooien toe. Erg handig wanneer je een (kinder)feestje hebt, want dan kun je ze ze al een paar dagen van tevoren bakken.
Veel bakplezier!
Kan je ook minder gist toevoegend en langer laten rijzen? Ik ben ongeveer 3 uur van huis en dan wil ik daarna meteen gaan bakken in het weekend. Moet ik dan 1/3 van het gist gebruiken?