Poke met tonijn en rijst; succesnummer uit Hawaï – Poke (spreek uit: Poké) is een makkelijk te maken koud gerecht met rauwe vis uit Hawaï, dat inmiddels in heel Amerika vreselijk populair is geworden. Poke laat zich nog het beste omschrijven als een soort ‘sushisalade’. Normaal gesproken zijn we geen trendzetter, bij Lekker Tafelen gaat het vooral om basic en puur en eerlijk eten. Maar in dit gerecht zien we enorme potentie. De ingrediënten doen Japans aan, en dat is niet verwonderlijk, want Hawaï licht dichter bij Japan dan bij het vaste land van de Verenigde Staten. Poke wordt altijd geserveerd in een kommetje, met stokjes of desgewenst met een lepel.
Als je van Sushi houdt, zal je poke beslist ook waarderen! Deze poke met tonijn en rijst is een heerlijk fris lunch- of voorgerecht, licht verteerbaar en gezond, tevens een echt smaakbommetje.
Een paar ingrediënten uitgelegd
Wat de tonijn betreft: het is belangrijk dat je goede kwaliteit tonijn koopt. Vraag de visboer naar tonijn voor sushi of sashimi. Dan krijg je het beste (wel ook het duurste) stuk, waar geen vliezen tussen zitten. Het lijkt net een mooi stuk biefstuk! De overige ingrediënten heb ik allemaal in de supermarkt kunnen vinden, zelfs het zwarte Hawaïzout (bij het kruidenschap, tussen de soorten zout). Mocht je dat niet vinden: het is niet onontbeerlijk, maar het staat mooi en het geeft een extra authentieke ‘touch’.
Poke met tonijn en rijst; succesnummer uit Hawaï
Voor 4 kommetjes poke met tonijn en rijst:
- 200 gr. tonijn
- ½ komkommer
- ½ kleine rode ui
- 2 lente-uitjes/bosuitjes
- 1 el. sesamolie
- 1 tl. sojasaus
- 1 likje wasabi
- 1 el. sesamzaadjes
- Een snufje zwart Hawaïzout
Voor de rijst:
- 125 gr. sushirijst
- 1 tl. rijstazijn
- 1 tl. rijstwijn
- 1 tl. suiker
- snufje zout
Maak eerst de rijst: kook de sushi rijst in ruim water gaar. Giet de rijst af en meng er de rijstazijn, rijstwijn, suiker en zout doorheen. Laat de rijst afkoelen.
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan op halfhoog vuur gedurende een paar minuten. Let op: eerst lijkt er niets te gebeuren, maar als het vuur hoog blijft, gaan de zaadjes springen. Blijf er dus bij om het proces te controleren.
Snipper de ui en snijd de komkommer en lente-uitjes in kleine stukjes. Doe ze bij elkaar in een bakje. Meng de sesamolie met de sojasaus en de wasabi.
Snijd nu de tonijn in kleine blokjes en doe ze bij de gesneden groente. Met het sojasausje erdoor.
Verdeel de koude rijst over vier kommetjes, en daarover het tonijnmengsel. Besprenkel met de sesamzaadjes en strooi er – als je er aan kunt komen – nog een beetje zwart Hawaïzout over.