Pruimen custard taartje met een beetje pit – Verse pruimen, vanaf eind juni / begin juli zijn die er heel veel. Zelfs zoveel dat je mogelijk zomaar verrast wordt met een flinke zak pruimen. Die verse pruimen zijn niet zolang houdbaar en dus wordt weggegeven wat die ander zelf niet op krijgt. Maar…. ons foodiehart snapt dat niet. Want met die verse pruimen kun je echt zoveel. Maak er dan jam van of een fijne saus voor bij desserts. En als je dan verse pruimen in huis hebt ga je natuurlijk niet gekocht aardbeiengebak eten. Dan maak je gewoon dit heerlijke pruimentaartje met wat extra specerijen om er een beetje pit aan te geven.
Gebruik bij het maken van dit pruimen custard taartje voor de genoemde hoeveelheden een springvorm met een doorsnee van 20 cm, leg op de bodem een stukje bakpapier en vet de zijkanten lichtjes in met van boter. Voor extra zekerheid zou je ook de zijkanten kunnen bekleden met wat bakpapier.
Pruimentijd; vier het seizoen uitbundig!
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Pruimen custard taartje met een beetje pit
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 15 pruimen
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl kardemom
- 1/2 tl gember
- 1/4 tl nootmuskaat
- 155 gram bloem
- 1 el suiker
- 1 tl bakpoeder
- 85 gram boter
- 2 el slagroom
- 1 ei
- 1 vanillestokje
- 95 ml slagroom
- 60 gram suiker
- 16 gram vanillesuiker
- 1 ei
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een pruimen custard taartje:
Snijd de pruimen in schijfjes en haal de pit eruit. Doe ze in een kom met de kaneel, de gember, de kardemom en de nootmuskaat. Hussel even door elkaar zodat alle pruimen de smaak van de specerijen op kunnen nemen. Laat ze nu even staan voor later.
Meng in een kom de bloem, de suiker en het bakpoeder. Voeg hierbij de koude, in blokjes gesneden boter en meng het tot er een kruimelig deeg ontstaat. Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Voeg nu de slagroom, het vanillemerg en het ei toe en meng tot een smeuïg deeg.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe het deeg voor het pruimen custard taartje op de bodem van de springvorm en druk dit met de achterkant van een lepel (maak deze eventueel iets nat als het teveel plakt) aan in de vorm tot aan de randen. Verdeel over het deeg de pruimen. Plaats de springvorm in de voorverwarmde oven en bak 30 minuten.
Terwijl de bodem in de oven staat maak je de custard door de room, de suiker en het ei op te kloppen. Schenk na de 30 minuten baktijd de custard over de pruimen en bak verder voor 20 minuten.
Laat het pruimen custard taartje iets afkoelen en verwijder de springvorm. Zowel half warm als koud heerlijk.
Tafel lekker !!