Rainbow salad; een kleurrijk bordje gezond – een rainbow salad is een salade met – zoals de naam al suggereert – alle kleuren van de regenboog. In Veggie-land en bij gezondheidsgoeroe’s hoog aangeschreven want elke kleur groente of fruit zou zijn eigen kwaliteiten hebben en gemixt krijg je in één maaltijd alles wat je nodig hebt binnen.
Daarnaast schijnen kinderen ook gemakkelijker hun bordje leeg te eten, wanneer hun bord er kleurrijk uit ziet. Een win-win situatie dus.
Wat is een rainbow salad precies?
De salade bestaat uit allemaal rauwe componenten. In feite kun je deze salade verder zo maken als je wilt. Toch passen sommige groenten er beter bij dan anderen. Zelf vind ik het ook fijn om een afwisseling in textuur te hebben: van knapperig, via sappig naar boterzacht. Vandaar dat er bij mij ook nog een avocado door heen gaat. Met bietjes, voor het sappige, en witte kool en wortelen voor de knapperige bite.
In veel recepten tref je daarnaast feta aan. Ik opteer voor een dressing met geitenkaas en honing. Deze is goed bij het gezin in de smaak gevallen!
Rainbow salad; een kleurrijk bordje gezond
voor 4 personen:
- 2 gekookte bietjes
- 1 avocado
- 2 à 3 (regenboog)wortels
- 100 gr. witte kool
- 1/2 – 1 gele paprika
- 1 bosje radijsjes
- 1/4 – 1/2 venkel
- 1 appel
- 1 peer
- 1 citroen
- een paar takjes munt
- 100 gr. zachte geitenkaas met honing
- 1 el. honing
- 2 el. yoghurt
- 1 el. mayonaise
- 1 el. olijfolie
- 1 el. (appel)azijn
- 1 tl. mosterd
- peper en zout naar smaak
Snijd alle groente en het fruit in dunne reepjes. Ik laat bij de appel de schil zitten, bij de peer liever niet. Sprenkel over de avocado, de reepjes peer en appel een beetje citroensap, dat voorkomt verkleuren. Doe de bietjes er op het laatst bij, want anders wordt alles paars! Hussel goed om.
Klop de geitenkaas met de honing, yoghurt, mayonaise, olijfolie, azijn en mosterd met een (staaf)mixer tot een dikke saus. Breng de saus op smaak met peper en zout.
Hak wat muntblaadjes fijn en strooi die over de salade.
Welke ingrediënten kan ik nog meer gebruiken voor een rainbow salad?
Zoals ik al in de intro schreef: varieer gerust! Misschien lust je sommige groenten niet zo, of heb je nog een restje van iets anders in huis: gebruik het gewoon. Inspiratie nodig? Denk ook eens aan deze ingrediënten:
- Paars: rode kool, rode ui, bietjes, paarse wortels
- Rood: tomaat, rode paprika
- Roze: sjalot, radijs
- Oranje: wortel, mango, sinaasappelpartjes, oranje paprika
- Geel: gele paprika, gele wortel, koolraap, appel
- Wit: rettich, rammenas, witte kool, venkel, witte wortel, peterseliewortel, koolrabi, knolselderij, peer
- Groen: groene kool, spitskool, avocado, bleekselderij, sla