Salade met avocado, ontbijtspek, granaatappelpitjes en meer – De tijd van een bak sla met komkommer en tomaat bij je aardappels en vlees zijn we al ver voorbij. In salades kan je eindeloos variëren. In salades kan je restjes opmaken en een salade kan een volledige maaltijd zijn. En met het grote aanbod dat er is moet er vast een salade voor jou bij zijn.
Retrosla
Ik heb deze keer gekozen voor een ouderwetse botersla met die mooie, zachte bladeren. Het is een soort sla die vroeger populair was, verdrongen werd door de ijsbergsla, maar die je nu gelukkig weer steeds vaker ziet. Een retrosla dus eigenlijk en dat past prima in deze tijd. Met een grote krop van deze sla kan ik met alles wat erbij komt makkelijk twee keer een flinke salade neerzetten. Blaadjes plukken, even afspoelen en de rest terug in de koelkast. De krop blijft zeker nog een aantal dagen goed en fris en dat kan ik van die voorgeplukte blaadjes in een zakje niet zeggen. Die worden vaak wat snotterig aan de randjes. En wat kost dat nou extra aan tijd, een beetje blaadjes plukken?
Kropsla; ook bekend als botersla
Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop gewone kropsla of botersla? Je weet wel, zo'n mooie, verse, lichtgroene krop sla. Doe jij dat?
Avocado; Zet dit gezonde fruit eens centraal
Hij wordt steeds meer verkocht de avocado en dat is niet zo gek want hij is lekker, gezond en in vele gerechten te gebruiken.
Salade met avocado, ontbijtspek, granaatappelpitjes en meer
maaltijdsalade voor 2 personen
- 1 krop sla
- 6-8 plakjes ontbijtspek
- 1 avocado
- 1 tomaat
- kwart komkommer
- handvol granaatappelpitjes
- 50 gr feta
- halve citroen
- olijfolie
- wittewijnazijn
- vers gemalen peper
- zeezout
Leg de ontbijtspek in een koekenpan op laag voor tot ze mooi bruin en krokant worden. Keer de plakjes tussendoor om. Laat de plakjes even uitlekken op een velletje keukenpapier. Pluk ongeveer de helft van de blaadjes van de sla, spoel goed af en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de avocado in de lengte door, verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees uit de avocado. Snijd in plakjes. Snijd de komkommer en de tomaat in kleinere stukjes en breek de feta in kleine stukjes. Doe de sla, tomaat, komkommer en feta in een grote kom, hussel even met je handen door elkaar. Maak de sla aan met de olijfolie, azijn, peper en zout. Leg hier dan de plakjes avocado bovenop en knijp de halve citroen hierover uit. Als laatst strooi je de granaatappelpitjes erover en leg je de plakjes ontbijtspek er bovenop.
Eet lekker!