Recepten om zelf te maken



Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara, kookplezier voor de herfst. Deze klassieker kunnen we gerust rekenen tot de budgetgerechten. Voor slechts een paar euro’s zet je een complete maaltijd met veel smaak op tafel.

Spaghetti Carbonara

  • 500 gram spaghetti
  • 200 gram pancetta, of gerookt spek, aan een stukje
  • 4 eieren
  • 5 eetlepels slagroom
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout
  • 1 el olijfolie
  • vers geraspte Parmezaanse kaas

Snijd de pancetta of het gerookte spek in blokjes en bak deze zachtjes uit. Klop de eieren los met de slagroom, kaas, zout en peper. Kook in een grote pan een ruime hoeveelheid water met een flinke eetlepel zeezout.

Kook de spaghetti al dente (meestal 12 minuten). Giet de spaghetti af met een deksel schuin op de pan en vang daarbij het kookvocht op. Doe de spaghetti terug in de pan en voeg daar de olijfolie aan toe. Roer dit even door zodat de pasta weer wat gladder wordt en ietsje afkoelt. Voeg dan de uitgebakken spekblokjes en het ei room mengsel toe. Goed mengen. De eieren moeten niet gestold zijn, maar ook niet rauw, dus het moment waarop je de eieren toevoegt is even “zoeken”.

Altijd met versgeraspte Parmezaanse kaas en in de zomer met insalata caprese (tomaat, buffelmozzarella, basilicum, zout, peper, extra vergine olijfolie). In de winter met in olijfolie roergebakken courgette met tomaten, tijm, scheutje witte wijn, suiker en zout en peper.



Koken van het seizoen



Je las: Spaghetti Carbonara

15 comments

Schrijf een reactie
  1. Daniël De Jong
    Daniël De Jong 17 december, 2016, 20:06

    Ik ben benieuwd naar het gerecht… ben er mee bezig nu maar je verliest me in de volgorde. ik had de eieren al in de room… dan later moet je het ‘later’ toevoegen. Waardoor ik te laat ben :). Of is het ettiquette om eerst het gehele recept te lezen. Dat verward mij als ik dat doe.

    Reply this comment
  2. Anna
    Anna 8 december, 2015, 16:36

    In één woord: HEERLIJK !!!

    Reply this comment
  3. lekkerbek
    lekkerbek 15 oktober, 2014, 13:03

    In pasta carbonara hoort geen room.
    Alleen eieren los geklopt met parmezaan

    Reply this comment
    • Zeynep Pertinga
      Zeynep Pertinga 9 december, 2016, 13:43

      Klopt helemaal. In Italië wordt NOOIT room toegevoegd. Dat is vloeken in de kerk. En het is ook helemaal niet nodig als je wat kookvocht toevoegt als dat nodig mocht zijn.

      Reply this comment
  4. Kloddertje
    Kloddertje 12 november, 2012, 14:00

    Je kunt een eetlepel van het kookvocht na het afgieten weer door de spaghetti roeren. Je hoeft er dan niet de olijfolie door te doen om het plakken van de spaghetti te voorkomen. Kwestie van smaak misschien?

    Reply this comment
  5. Manjo
    Manjo 11 november, 2012, 09:51

    Een flinke EETLEPEL zout? En je gebruikt ook al spek dat gezouten is? En Parmezaanse kaas? Hoe zout wil je het hebben?

    Verder vraag ik me af waar je het kookvocht voor opvangt, want dat zie ik later in het recept nergens meer terugkomen.

    En begrijp ik goed dat je na het afgieten van de spaghetti de warmtebron niet meer gebruikt en dat de eieren ‘stollen’ door de warmte die nog in de spaghetti zit? Dan is het inderdaad een kwestie van verschillende keren proberen voordat je dit een beetje in de vingers krijgt. Ik zal me er eens aan wagen 😉

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*